Anmeldelser og omtale
- af showet i DanmarkDanske elevers e-mailreaktioner på showet
 

"Jeg har grædt for verden og grædt over mig selv fordi jeg ikke vidste hvad jeg skulle stille op med mit liv. Fordi det var vigtigt for mig at føle at jeg gjorde en forskel, og at jeg med min eksistens som en seksmilliardende-del af menneskeheden kunne gøre verden en lille bitte smule bedre - og fordi at jeg ikke vidste hvordan. Det gjorde mig rasende, på mig selv, på et samfund hvor det sommetider føles som om ingen forstår og alle er ligeglade, og da især dem der har ansvaret allermest - os unge, der lever som i en boble af bedøvende mediehelvede, diskotekseufori og materialisme, mens vi prøver at glemme at vore forældre valgte arbejdet frem for os, fordi de var nødt til det.

Dine billeder lagde ved på bålet. Nemlig det sidste spark til endegyldigt at beslutte at jeg vil vie mit liv til at bidrage til verden med så stor en mængde glæde og kærlighed som jeg nu kan præstere. Måske var det ikke en helt bevidst beslutning i dét øjeblik, men jeg mærkede en besynderlig fred, en lindring af min vrede, selv dér midt i de smertefulde billeder. Jeg kan se nu - et år senere - at det var fordi jeg nu kunne sætte fingeren på præcist hvad det var for en retning jeg selv i blinde så længe havde prøvet at bevæge mig i. Så lang tid har det taget at bearbejde de billeder jeg så og de historier jeg hørte fortalt ( jeg drømte om dem om natten i lang tid efter), men nu tror jeg jeg har fundet en måde:
Marie fra Birkerød Statsskole


"Jeg synes det er helt fantastisk, hvordan du formår at sætte dig i alle menneskers sted, hvordan du er fuldstændigt blottet for fordomme og barrierer og elsker alle mennesker. Når jeg ser en nazist, tænker jeg "svin – han burde spærres inde", og kan ikke se sagen fra hans side. Jeg tænker ikke på, hvad han har været igennem af ydmygelse og undertrykkelse og derfor er blevet, som han er. Jeg ser kun verden, som jeg selv har farvet den. Et eller andet sted ønsker jeg ikke at kunne sætte mig i hans sted – for ligegyldigt hvor slem ens liv har været, er der ingen undskyldning for disse menneskefjendske holdninger. Men på den anden side er dit budskab så smukt – at tro på det bedste i mennesket og fokusere på dette."
Line Damsgård fra Roskilde Amtsgymnasium

 

Efter 45 minutter tog vi så diskussionen omkring Danmark, og her var det helt tydeligt, at eleverne i 8. -9. klasse langt hen af vejen havde en ny og mere nuanceret forståelse for, hvordan vi selv også her er med til at undertrykke/ udelukke 2. generationsindvandrerne fra vores samfund til trods for, at de basale behov er dækket ind. 
Det synes jeg som lærer var utrolig fascinerende at få lov til at deltage i, da eleverne i denne årgang normalt er svære at engagere og få videre end deres "Hvad kommer det os ved, vi har pause om ti minutter" og "De kan sgu´ bare tage sig sammen, lære dansk og få et job!" etc.
En lærers beskrivelse af Am. Billeder i en folkeskole 

 

Jeg tror faktisk ikke jeg har grædt så meget, som den dag. jeg havde det som om en eller anden havde taget en kæmpe del af mit hjerte og smidt det væk. Efter at have tænkt alle de ting jeg så og hørte og efter at have snakket med min mor om hvad jeg havde oplevet i torsdag har jeg fundet frem til, at jeg ikke vil lade andres had til et andet menneske gå ud over min opfattelse om at alle mennesker er lavet af guld, og at guld aldrig ruster. Jeg har gjort det til mit personlige mål at prøve at forstå hvorfor nogle ”gemmer ” deres guld væk.
Camilla Banemann Andersen - Kildegård Gymnasium

 

Efter at have tygget på de mange indtryk og accepteret min egen danske naivitet, indså jeg, at dit formål på ingen måde var, at få mig til at føle mig som en forkælet, lille møgunge. I stedet er det helt forkert, at jeg overhovedet formår at benytte din udlægning af hundredvis af ulykkelige skæbner som en personlig kritik af mig. Jeg forstår, at du udfra dit show, søger et give det almene menneske en vis selvindsigt og evne til at udvise menneskelighed overfor hvad og hvem, de end møder; hvilket af selvsagte grunde medfører en nedlægning af fordomme, facader og materialistiske forsvarsklæder.
Anne-Sofie fra Aabenraa GymnasiumOg en amerikansk elevs reaktion på danske gymnasieelevers racisme:

Before coming to Denmark I have never witnessed such racism as I have witnessed and observed around me in the past 6 months here.
I come from a town in California that is half migrant workers from Mexico. This gave me a direct contrast between the US and Denmark and the attitudes that exist towards immigrants. Also I was so surprised to actually hear what Danish people think about immigrants and refugees.
......my ideas on the world and people have been absolutely devastated.

Linden Schneider - Næstved Gymnasium


 


 

- andre emner herunder:

 

Anmeldelser af mine museumsudstillinger

De mest akademiske analyser af mine billeder

Omtale i større amerikanske aviser  

Amerikanske universitetsblade

Amerikanske elevers stile og breve

Amerikanske anmeldelser af bogen

Danske anmeldelser af bogen

Norske anmeldelser

Interviews med mig

Body Shop's Anita Roddick om rejsen med mig

Evt. danske anmeldelser af lysbilledshowet

-  det har aldrig været anmeldt i danske aviser! 

   

 
This page in English
 

Copyright © 1997 AMERICAN PICTURES; All rights reserved.