Gettoen i vore hjerter - en udstilling om undertrykkelse af Jacob Holdt

Klik på billeder for forstørrelser og baggrundshistorier

Previous Uganda  Next


Ugandas marginaliserede folk

Jeg har arbejdet med racisme hele mit liv, så naturligvis var jeg også nysgerrig efter at se eksempler på sort racisme. I de fleste lande, hvor jeg har arbejdet, er sorte en minoritet og derfor uden den sociale magt, der er nødvendig for at ødelægge andres naturlige udviklingsmuligheder.
Stammediskrimination og de rige byboeres racisme mod bønderne er kendt over hele den tredje verden, men i Uganda blev jeg af ulandsorganisationen CARE inviteret til at arbejde med fire jordløse befolkningsgrupper, der er skubbet helt uden for selv landets bondeøkonomi.

Som altid udvikler folk racisme mod sådanne ”tabere”, og det var interessant at høre bantu-talende afrikanere tale om dem – specielt om pygmæerne – næsten med de samme ord, som jeg så ofte har hørt hvide amerikanere og sydafrikanere bruge om sorte – skyde skylden på offeret og konstant forsøge at finde fejl hos dem…… som alle racister gør.

Men brug et øjeblik på at lytte til historierne bag deres triste virkelighed og se hvordan også vi – som velhavende turister fra den rige verden – påvirker deres liv. De lever som udstødte fra paradisets have -
i områderne omkring ”vore” kendte nationalparker - og kæmper nu for overlevelse og indflydelse på egne vilkår, på linie med Ugandas berømmede bjerggorillaer. Da det netop er en ligevægt mellem forbedrede levevilkår for de fattigste og bedre beskyttelse af naturressourcerne, som CARE Danmark arbejder for, håber jeg at mine billeder af deres varme og skønhed midt i smerten og det lave selvværd vil motivere jer til at støtte dem gennem CARE.

 
Banyabindi-051 Banyabutumbi-160 Basongora-321 Batwa-Byumba-36
Banyabindi Banyabutumbi Basongora Batwa-pygmæere
       
Fortsæt i Banyabindi-folket
       

Oversigtskort      Udstillingsplan 1      Udstillingsplan2      Jacob Holdts større fotogalleri

To purchase photo, please contact Jacob Holdt, Copenhagen, Denmark