"Mine julebreve" af Jacob Holdt

 

Jul/Nytår 2020  -  50. årgang

 

Tilbage til oversigt over 38 års julebreve


Bemærk, de årlige julebreve ophørte det år jeg holdt op
med at turnere i USA og ikke længere følte at mit arbejdsliv
var spændende nok til at skrive om. I stedet gik jeg
langsomt i gang med erindringsbindene "Om at sige ja."

 

 

Kære venner

En af mine venner, Peter Elsass, sendte mig i sit julebrev denne tankevækkende rejsefilm om kunsten at være alene – en kunst vi sikkert alle har brug for at lære her i vores Corona indespærring.
For hvad er der at berette om fra et år uden rejser, med nedlukkede foredrag og stort set uden nærkontakt med andre end familien i vores Corona-skjul i sommerhuset?

Familien
Jo, det var godt at vores søn Daniel, der efter at blaffe gennem hvert eneste land i verden, var tæt på at blive nedlukket af Coronaen her i Malaysia......



.......lige med nød og næppe nåede at komme hjem for at fejre sin 40-års fødselsdag, hvor jeg gav ham vores nye fællesværk i Eventyrklubben, "De eventyrlige". For ingen dansk eventyrer har blaffet så meget som Daniel....



Og derefter fik vi under Corona nedlukningen mere familiesamvær end længe, også med vores datter Lalou, der som psykolog på det nærliggende psykiatriske hospital i Hillerød bl.a. skulle  traumebehandle en af vore eventyrere i klubben, Uri Golman, efter at han næsten blev myrdet i Congo.



Ferien i Norge med Vibeke og Tajo gik ikke som planlagt da vi allerede ved ankomsten blev landsforvist pga. Tajos manglende vaccination. Så hvad udad tabes må indad vindes ....med endnu et slag ved Dybbøl Mølle...



Også min fars 100-års fødselsdag fejrede jeg med mine to brødre ved at lave denne musikalske billedbog over hans liv.
 



LIDT OM MIT "ARBEJDE"
(som ufrivillig pensionist)


Men det var jo en rejse i sig selv i år at følge noget jeg aldrig troede ville ske – da det halve USA rejste sig i protest mod den systemiske racisme efter George Floyd mordet, hvorom jeg lavede denne hyldest.
Det inspirerede mig til at lave en ny bog til støtte for Black Lives Matter bevægelsen i USA. Der er godt nok masser af gode bøger om emnet, men så godt som ingen med billeder af racismen, som er den dybere årsag til den eksploderende vrede. Og ingen har jo som jeg fotografisk fulgt undertrykkelsen af de sorte så længe – næsten helt tilbage til borgerretskampens håb om en bedre fremtid. Særligt de unge i dag kender ikke den side af USA, som jeg derfor nu forsøger i billeder og ord at skildre i ”Roots of oppression” inklusive mit nyere arbejde med Ku Klux Klan og massemordere i kapitlerne ”Trying to understand the roots of white hate” – dette hidtil skjulte had som Trumps sanktionering nu har fået til at eksplodere i det åbne med bevæbnede militser, der truer med at kuppe demokratiet.

Arbejdet med bogen og korrespondancen med de beskrevne personer vækkede minder fra alle mine år på USA's landeveje som budbringer mellem det sorte og hvide Amerika. Herunder gik det op for mig hvor mange af mine gamle venner der er døde. F.eks. alle de sorte venner (bortset fra Tony og Howie), der blev skildret i filmen, som DR lavede i 1991 om mine kontrastrejser mellem de rigeste universiteter og de fattigste ghettoer. Særligt i år døde adskillige af Covid-19 såsom min faste madmor gennem 47 år, Lela Taylor, som ses i slutscenens Thanksgiving-middag sammen med Wanda, som elskede at sidde i skødet på mig som 4-årig....
 


......hvorfor jeg prøvede at gentage kunststykket med hende i filmen som 23-årig :-)



Og sådan ser hun ud som 52-årig i dag, hvor hele Lelas store familie er blevet mine Facebook venner.

Da mange af jer 27 danskere, som jeg havde med på turneerne, mødte både Lela (som fik Søren Pind til at grine en hel aften .... kun Pia Tafdrup fik hun ikke lavet mad til) og mange af de andre venner i filmen, var med mig efter at filmen blev vist i fjernsynet i 1992, synes jeg lige I skal se eller gense dem alle i deres bedste alder her i filmen (55 min), skønt den er lidt uskarp overført fra gamle VHS-bånd.

1. Film:
 
”Jacob Holdt i Amerika”

Wilma her huskes nok bedst fra filmen. Jeg fortsatte med at bo hos hende i hendes et-rums shack næsten helt til hendes død i 2014....




MIT ARBEJDE HERHJEMME

I den forbindelse håber jeg at I vil komme til den store sorte amerikanske kunstner, Arthur Jafas udstilling på Louisiana. Han laver bl.a. Kanye Wests videoer og hans video "Love is the message" er gået viralt under Black Lives Matter bevægelsen.
Han hævder altid at hans inspiration kom af at se Amerikanske Billeder i 1985 som studerende i Washington. Dette har vi en samtale om her på side 40 i Louisiana Magasin.


ARBEJDET I UBUNTUHUSET

Herhjemme var tabet af vores protektor i Ubuntuhuset, Nelson Mandalas datter, Zindzi, der døde af Covid-19, også rystende lige efter at jeg lavede denne farvelvideo til hende om vores mangeårige samarbejde.



 



TAG MED PÅ EN ANDEN REJSE

 
Men nu, hvor vi alle savner at kunne rejse, har jeg også lyst til at dele min mere muntre og livsglade rejsefilm fra Bolivia med jer til adspredelse imellem jeres Netflix film i juletiden.


2. Film: ”Med prins Joachim blandt Bolivias indianere”
 

CARE havde inviteret mig til at lave noget oplysningsarbejde om deres projekter i Bolivia. Jeg sagde at jeg godt ville tage ned og se på dem, men ikke love at lave noget da jeg efter at have set racismen i dansk bistandsarbejde på min første blaffetur i Afrika i 1982 havde svoret aldrig at have noget at gøre med ulandsarbejde mere.



Men jeg blev som det kan ses i filmen så begejstret for CAREs måde at gøre det på, at det blev til 27 års frivilligt, ulønnet arbejde for CARE i mange andre lande. Særligt CARE's indsats for klimaet allerede i 1991 imponerede mig. Men da jeg vidste at temaet ulandsarbejde ville kede danskere inkluderede jeg også snart det kongelige i showet...



.... og lavede det til lidt af en musical med vidunderlig Boliviansk musik, som jeg viste i over 100 gymnasier i 90’erne. Så se
diasshowet nu på jeres bedste hi-fi-højtalere eller høretelefoner og sæt YouTube på fuld skærm, da jeg har lavet filmen i HD-format ud af de 1500 lysbilleder. Og spar samtidig en klimaødelæggende flyrejse dertil, som allerede har fået sneen i de smukke Andesbjerge i filmen til siden næsten helt at forsvinde :-(

 



ENDNU EN REJSEFILM HVIS I IKKE SÅ DEN


3. Film:  ”Jacob og Klanen”

Og skulle I få lyst også til en film om de højreekstremistiske kræfter, som Trump så dramatisk har vakt i live, kan I også se denne om min ven Jeff Berry, som blev regnet for USA's mest hadefulde og største Klan-leder. Han er f.eks. den eneste Klanleder nogensinde, der har haft mod til at marchere i New York City, som det ses her sammen med hans kone Pamela. Hende boede jeg tit hos og stadig skriver sammen med til kapitlet i min nye bog om ”The roots of white hate.”



Som Jeff selv fortalte mig om Klanens indtog i NYC, hvor han ses her,” It was my greatest moment of fame.
We had 6000 body guards and 60.000 worshippers.”
Dvs. beskyttende politi og rasende moddemonstranter mod disse 17 bonderøve, der aldrig før havde været i så stor en by. Men man har vel lov til at rejse lidt :-)

Så I filmen tog jeg Jeff på en rejse rundt for at besøge alle mine gamle sorte venner fra Amerikanske Billeder.  Deres tilgivende holdning overfor ham påvirkede ham så meget at han kort efter den vrede afslutning i filmen opløste hele Klan-gruppen. Dette gjorde nogle medlemmer inkl. hans egen søn så rasende at de forsøgte at banke ham ihjel. Han lå i koma i to måneder og da han vågnede, var han både blind og lammet for livstid, som det ses her ved krykkerne under mit sidste besøg hos ham inden hans død. Men lykkelig, nu prædikede han kærlighed foran et tilgivende kors i en kirke frem for had omkring et brændende kors i en skov og gik ind for integration af sorte og hvide, som det ses her :-)



Og med dette lille eksempel på at der findes håb om forvandling og tilgivelse for alle os klimarejsende syndere vil jeg gerne ønske jer en rigtig god fødselsdagsfest.....

for vores allesammens kære grandfætter her.......

......
som I også kan deltage i her fra Sankt Pauls kirke med min præst, Katrine Lilleør.

Glædelig jul

Jacob Holdt


 


Fra min løbetur i morges langs havnen...
 


Jacob Holdt
Gernersgade 63, 1319 København K

Tlf.  20-324412  jacob@holdt.us
 

 

 

Tilbage til oversigt over julebreve

   Tilbage til Jacob Holdts hjemmeside