Jacob Holdt er blevet kaldt en af Danmarks største fotodokumentarister, og lysbilledshowet Amerikanske Billeder, der viser kontrasternes USA, er blevet set af titusindvis af mennesker til foredrag og på udstillinger rundt omkring i verden.

I Louisianas nye udstilling Tro, håb og kærlighed er der billeder, vi aldrig har set før , og som Jacob Holdt ikke havde troet skulle se dagens lys. Fotografen selv var både højlydt fornøjet og forundret, da han så fotografier af mennesketomme landskaber, skilte og solnedgange, som er blandt de værker, Louisiana har valgt at grave frem fra arkiverne.

Som de eneste har museet under ledelse af museumsinspektør Mette Marcus fået adgang til Jacob Holdts billedbank med dias og fotografier fra 1970’erne og op til i dag. Og havde frie hænder til selv at vælge.

Og det klæder kunstneren, at hans værker er udvalgt af andre end ham selv. Historier, der før druknede i lange billedserier, er nu blevet kortet ned, og redigeringen, udvælgelsen og udstillingens tematiske opdeling i emner har skabt en stærkere og mere overskuelig helhed. Det giver beskueren mulighed for at se værkerne med nye øjne.

Man kunne sagtens tro, at de nyfundne fotografier ville adskille sig alt for meget fra Jacob Holdts socialrealistiske dokumentation, som vi kender den. At billeder af McDonald’s skilte ikke kan optræde i sammenhæng med billeder af sultne sorte. Men tværtimod er disse billeder med til at skabe en ny bredde i Jacob Holdts fotografi, selv om det stadig er de velkendte billeder af sortes kummerlige forhold i 1970’ernes USA og Ku Klux Klans korsafbrændinger, der vækker mest opmærksomhed.

Der er fortællingerne om Jacob Holdts sociale hitch hiking, hvor han i bogstaveligste forstand tomler sig fra overklassehjem i Mississippi med morgenmad på sølvfade til det at fotografere en hulkende sort kvinde, hvis fireårige barn netop er blevet ramt af strejfkugler under et bandeopgør.

Historier, der både siger noget om Jacob Holdt som fotograf og som menneske. Derfor er det netop så vellykket, at disse personlige fortællinger har fået lov til at spille en central rolle i udstillingen.

I et forsøg på at skabe sammenhæng mellem billedets historie og fotografen giver Louisiana for første gang beskueren mulighed for - via sin mobiltelefon - at vælge at høre Jacob Holdt selv fortælle historien bag 38 af de udstillede billeder.

Mange af fotografierne kan ikke stå for sig selv, men bliver levende gennem den bagvedliggende historie, der også er en historie om fotografen, og disse historier leverer Jacob Holdt på fineste vis. Den mobile service er dog kun mulig for folk med en mobiltelefon med internetforbindelse. Til de, der ikke har trang til det moderne, kan historierne læses i små kataloger, som findes ved indgangen.

Louisianas biograf i kælderen spiller filmen Holdt!, hvor Jacob Holdt igennem 25 minutter blandt andet selv beretter om sin seksuelle omgang med en del af de mennesker, som han mødte på sine rejser gennem USA. Derudover tegner filmen et billede af præstesønnen, som følte sig udstødt i Danmark, og som rejste til Amerika for at se det bedste i mennesket. Og af en mand, der hele sit liv har levet ud fra det princip, at der findes noget godt i alle mennesker, og at man kun kommer langt i livet, hvis man altid siger ja til muligheder og til andre mennesker - uanset hvem de er, og hvilken samfundsklasse de tilhører.

Filmen indeholder desuden et par stærke scener optaget på rejserne, hvor man virkelig oplever den særlige kontakt, der er mellem Jacob Holdt og hans motiver. Det kan varmt anbefales at kaste et nyt blik på udstillingen efter filmen og at bruge filmens indtryk og oplysninger til at kaste et anderledes syn på de stærke stilfotografier.

Jacob Holdt er på mange måder ikke nogen teknisk dygtig fotograf. Billederne er ofte uskarpe, og både lyssætning og komposition er til tider elendig.

Men Jacob Holdt er på alle måder en unik fotodokumentarist, der formår at komme tæt på situationer, som de færreste troede muligt. Bredden i Holdts fortællinger er dybt beundringsværdig, når han tager os med til aftensmåltidet hos medlemmer af Ku Klux Klan, med i sengen hos et sort kærestepar og med lige op i hovedet på en mand, der netop er blevet myrdet.

Disse situationer er så utilgængelige og så sjældent set, at man som beskuer hurtigt glemmer al mangel på teknisk kunnen.

 

Tro, håb og kærlighed - Jacob Holdts amerikanske billeder’ kan ses på Louisiana frem til den 7. februar 2010.

 

Se et uddrag af udstillingen her