Ghettoen i vore hjerter - Omtale i Jyllands-Posten 1. juni 2007
 

 


Jacob Holdt åbner udstilling om racisme

Integration er umulig, hvis man støder dem fra sig, som man vil integreres med. Det er netop hvad, der sker i Danmark, siger den kendte fotograf.

Af JAKOB RUBIN

For 40 år siden mødte Jacob Holdt sin skæbne i form af mødet med social uretfærdighed i dens værste form, da han i en årrække levede med og fotograferede de fattigste blandt USA’s sorte befolkning.

Hans bog ’Amerikanske Billeder’ udstillede vores alle sammens dårlige samvittighed og sikrede ham i 1970’erne betydelig berømmelse.

For altid skulle kursen for hans virke været udstukket; en utrættelig kamp mod racisme, uretfærdighed og undertrykkelse var indledt, som fra i dag og måneden ud kulminerer med en omfattende udstilling og workshops i Øksnehallen i København.

Udstillingen ’Ghettoen i vore hjerter’ er samtidig Jacob Holdts måde at fejre sin 60-års fødselsdag på. Alle danskere af alle slags er inviteret til åbning klokken 16 i dag, og i Øksnehallens store lokaler vil det bedste fra næsten fire årtiers utrætteligt arbejde i godhedens tjeneste være ophængt og akkompagneret af musik og dans.

»At bevæge sig ind i racismens verden er ikke svært. Den befinder sig i os alle,« siger den autodidakte fotograf, foredragsholder og forfatter.

Det er den erfaring, han har gjort sig efter et langt liv blandt undertrykte verden over.

»På en fotografisk udstilling er der ikke mulighed for lange, terapeutiske foredrag, så jeg forsøger gennem små billedfortællinger at tage tilskuerne med på glimtvise rejser ind i os selv. For at vi kan komme i bedre kontakt med vore egne undertrykkende sider,« fortæller Jacob Holdt om udstillingen.

Udstillingen kan samtidig ses som et udtryk for den proces, Jacob Holdt selv har været igennem.

På et tidspunkt stod det klart, at hans egne ’Amerikanske Billeder’ var lige så meget med til at bygge kløfterne, som dem han langede ud efter.

»Da jeg i 1980’erne turnerede med mine foredrag i USA lærte jeg bittert, at jeg ingen vegne kom med en sådan indre, negativ tænkning og racistisk grundholdning med omvendt fortegn. Først da jeg begyndte at bruge det inkluderende ’vi’ og at tænke kærligt og indlevende om racisten, åbnede amerikanerne sig for mig. Stort set alt, hvad jeg nu fortæller om i denne udstilling, er noget jeg siden lærte om racisme, sexisme, homofobi, antisemitisme, islamafobi osv. Jeg lærte hvilke psykiske omkostninger, der er forbundet med som hvid at vokse op i et racistisk, undertrykkende samfund, hvor ingen undgår at blive racist. En sådan selverkendelse er for de fleste mennesker lige så lang og smertefuld en rejse, som den var for mig,« fortæller han.

’Ghettoen i vore hjerter’ viser fotos fra tiden i USA, samt fra senere rejser i Afrika og Latinamerika, hvor Jacob Holdt på sin kendte facon har vagabonderet med sit kamera.

Udstillingen omfatter også en større ’pædagogisk’ afdeling om den amerikanske, racistiske organisation, Ku Klux Klan, for at vise, hvordan vi alle i Jacob Holdts optik opfinder og bevidst dyrker ’skurke’ for at kunne se os selv i øjnene som anstændige mennesker. Og dermed slippe af sted med undertrykkelsen af andre.

»Racismen har virkelig taget overhånd herhjemme. Det mærker alle os, der rejser meget i udlandet. Tonen er meget grov, og der er nok intet andet land, hvor man oplever noget tilsvarende være politisk acceptabelt. Der er tale om fuldstændig klassisk racisme. Vi magter eller evner ikke at leve os ind i de andres verden, og vi har som folk åbenbart heller ingen glæde ved det. Derfor ender vi med selv at skubbe dem fra os, som vi kræver integrerer sig med os,« siger Jacob Holdt med sin sociale indignation fuldstændig intakt og skarpsleben.

Han sammenligner atter med USA, hvor der foregår en kraftig ghettoisering af afroamerikanere i takt med, at de udstødes fra samfundets muligheder.

Alligevel er situationen ganske anderledes ’over there’.

»Derovre oplever man en stor begejstring over for indvandrere, en nysgerrighed som jo ender med at gøre de fleste indvandrere til superamerikanere på rekordtid. Hvis vi herhjemme ikke tager os sammen og bløder op, øges ghettoiseringen og afstanden. Man kan jo ikke integrere olie og vand, og ikke integrere sig med nogen, som man konstant tænker negativt om,« siger han.

Hans fest i dag kalder han for ’Ghettogether’, og den slutter først, når alle er integreret.

»Mit show er en kamp for Danmark. For det Danmark, jeg elsker og er vokset op i. Hvis vi ikke åbner vores døre og inviterer vores invandrere og naboer inden for til familiefester og sammenkomster fragmenteres vores kultur på sigt. I virkeligheden skulle vi alle synge sange fra den danske højskolesangborg. De er jo smukke,« siger Jacob Holdt.

jakob.rubin@jp.dk

GHETTOEN I VORE HJERTER

En udstilling af Jacob Holdts racisme billeder

Øksnehallen, Halmtorvet 11

Vesterbro, København

Åbning i dag klokken 16.00

Udstilling åben 2. juni til 1. juli på hverdage mellem klokken 11-18.

Gratis adgang