Ubuntu-huset


Ubuntu er et gammelt menneskesyn fra det sydlige Afrika om det fælles i os alle. Læs mere om det her.
Og Ubuntu-huset er mine gamle foredragslokaler i Købmagergade hvorfra vi i 80'erne netop støttede kampen mod apartheid i det sydlige Afrika. Se vores hidtidige offentlige arrangementer her.

 

Lidt om mødestedet Ubuntu-huset i Købmagergade

Min store lejlighed i Købmagergade var i 10 år hovedsæde for Amerikanske Billeder og kollektivet omkring diasshowet. Her blev det vist hver dag for skoler om dagen og op til 90 publikummer om aftenen – og blev således den længst kørende forestilling i Danmarkshistorien.
 


Møde i foredragsalen med de mange arabiske flygtninge


I de sidste år, da jeg begyndte at turnere med Amerikanske Billeder i USA, indrettede Maya Feldman og jeg det til indkvartering for flygtninge – de fleste arabere og afrikanere –dengang mest fra Algeriet og Palæstina. I lange perioder havde vi op til 66 boende ad gangen – alle mænd – som den kun 18-årige jødiske ildsjæl Maya passede helt alene under mine lange turneer i USA. Efter 5 år fik jeg dog så mange naboklager og stedet var så nedslidt at jeg måtte lukke og bruge over en million kr. på at sætte det i stand og i stedet leje det ud til den spanske ambassade.

Men efter at have betalt dette lån af gennem 27 år har jeg nu fået lokalerne tilbage fra den spanske ambassade, og har netop åbnet det som dialogcenter og mødested for de forskellige foreninger, som jeg selv er personligt aktiv i eller støtter.

Efter hele mit liv at have turneret verden rundt med mine foredrag er jeg i min høje alder blevet så træt af altid at ligge på landevejene at jeg i stedet nu vil lade verden komme til mine foredrag - her hjemme hos mig selv. Dag ud og dag ind har jeg lavet forsonende workshops mellem sorte og hvide, jøder og palæstinensere, homoer og heteroer og ja, kvinder og mænd i de voldtægtsplagede universiteter i USA. Nu er det min ide at forsøge at overføre mine erfaringer og inspiration fra disse 30 år i mangfoldighedens USA til nutidens opsplittede og grøftegravende Danmark.
Særligt mit nye populære foredrag "Om at sige ja til at integrere os med dem vi har fordomme overfor" inspirerer mange til at række ud til de mennesker, vi normalt har berøringsangst overfor. Som I kan se her er det enormt inspirerende for publikum og lige populært blandt muslimer som blandt DF’ere

Først og fremmest vil jeg gratis stille lokalerne til rådighed for følgende grupper, hvis arbejde jeg synes hænger sammen ligesom de støtter hinanden i forsøget på at skabe bedre sammenhængskraft og tryghed i Danmark:


1. Kritiske Muslimer, hvor vi i mange år har arbejdede med afradikalisering af islamister og Hizb-ut-Tahrir og havde kvinderådgivning og dialogmøder med ikke-muslimer, ikke mindst i mit hjem i Gernersgade, hvor vi ofte ikke havde plads nok. Jeg sidder selv i bestyrelsen af denne og den næste gruppe.

2. Miriam moskeen. Som en udløber af kvinderådgivningen i Kritiske Muslimer følte vi et behov for at danne Female imams med Femimam Instituttet og Mariam Moskeen (opkaldt efter jomfru Maria ligesom de sorte muslimers moske i Chicago) ledet af min mangeårige medarbejder Sherin Khankan. Hun prøver som imam og religionssociolog at skabe lidt tiltrængt fornyelse i islam ved bl.a. at vie muslimer med andre religiøse grupper. Udover fredagsbøn vil der først og fremmest være sjælesorgsarbejde og undervisning i et moderne, tolerant islam for de ofte forvirrede og uvidende muslimer ….såvel som for alle os andre forvirrede sjæle. Min veninde Amina Wadud, var den første kvindelige imam i USA og har lovet at komme og støtte os.

3.  Exitcirklen.dk Lige så vigtig for trygheden i Danmark er det her at lægge hus til Exitcirklen eller som vi fremstår her på Facebook. Exitciklen hænger sammen med ovennævnte rådgivningsarbejde ved at være Danmarks første samtalecirkel for piger og kvinder, der er udsat for psykisk vold, social og religiøs social kontrol. Cirklerne, som består af max 10 deltagere optager alle piger og kvinder som har oplevet eller oplever psykisk vold. Læs f.eks. "Sort land" af Ahmad Mahmoud om dette problem. Få er så udsatte for denne sociale kontrol som….

4.  Sabaah, foreningen der er dannet for muslimske/nydanske homoseksuelle og transpersoner. De har egne lokaler på det mere utrygge Vesterbro, men har ofte fået dem raseret og da det er vigtigt for anskudte ræve at have mange udgange, ønsker de at lægge nogle af deres mødegrupper ind i mine lokaler – især for deres mest udsatte transgenders.

5.  Salaam Shalom eller "Brobyggerne", der er ved at blive dannet, forsøger at bygge bro mellem jøder og muslimer.


Niddal El-Jabri og Natasha Al-Hariri foran synagogen under Fredsringen


Det er skabt af mine venner Niddal El-Jabri og Natasha Al-Hariri,
der mere end nogen har arbejdet for trygheden i Danmark og blev inviteret til Det Hvide Hus, FN og EU-hovedkarteret efter at have arrangeret Fredsringen omkring synagogen samt Maia Feldman, der som nævnt som ung jødisk ildsjæl bestyrede vores fælles bolig i Købmagergade, da vi i en årrække indkvarterede flygtninge fra Palæstina, Algeriet, Iran mm.
Nu vender
Maia Feldman efter 27 års fortsat integrationsarbejde som "Brobygger" tilbage til sin ungdoms bopæl, hvor hun også dengang under apartheidstyret lagde hustil Sydafrikakomiteens møder.

6
. New Outlook - den dansk-jødiske fredsbevægelse, der arbejder for bevarelsen af jødedommens humanistisk-etiske værdier en uafhængig jødisk stat og en uafhængig palæstinensisk stat side om side i fredelig sameksistens. 
New Outlook arbejder tæt sammen med Salaamshalom og Mellemeducation i Uuntuhuset.


7. 
Brobyggerne er dannet af Özlem Cekic efter trusler mod hende som et forsøg på at komme hadets mennesker i møde slet og ret gennem det personlige møde, f.eks. over "dialogkaffe". Vi har arbejdet sammen i mange år og var sammen med Melchior i dialog med Grimhøj moskeen ligesom Özlem har fast kontor hos mig.

8. 
Crossing Borders for. Det ledes af mine gode venner Garba Diallo og Vibeke Quaade, som jeg begge har arbejdet/rejst med i Afrika og som sendte mig på en EU-mission til støtte for Perus indianere. Som deres faste foredragsholder har jeg oplevet at de også har brug for mere centrale mødelokaler. Mine sidste foredrag for dem handlede om hvordan vi skal forholde os til bådflygtninge og det føler jeg at vi bedst gør præventivt ved at hjælpe de fattige til at blive "i nærområderne". Det er præcis det vi gør i….

9 Center for Konfliktløsning, der er grundlagt af min mangeårige samarbejdspartner Else Hammerich, som holdt denne tale til mig på min fødselsdag
netop om min tilgang til konflikter med ikkevoldelig kommunikation, og som flere gange har arrangeret mig som taler til gruppens større møder. CFK går allerede i marts i gang med dialogmøder mellem palæstinensere og jøder og danskere og syriske flygtninge, som de indkvarterer sammen i mine lokaler i en uge.

10. Foreningen 100% for børnene, der gør et fantastisk arbejde for hjemløse børn i Afrika, har også med Camilla Legendre fået fast arbejdsplads i Ubuntuhuset sammen med Crossing Borders.   


11.  Transformation,  
som jeg også har siddet i bestyrelsen af, er ligeledes en dialoggruppe mellem ofre og gerningsmænd – i dette tilfælde incestofre med udgangspunkt i skuespilleren Lotte Arnsbjergs egen historie som offer for seksuelle overgreb i barndommen og hendes eget skuespil derom. Da jeg i mit arbejde med bl.a. Ku Klux Klan og andre hadgrupper har oplevet hvor utroligt mange af medlemmerne, der har været ofre for incest i barndommen, ligesom f.eks. Pakistans store antal af incestofre sikkert er en del af forklaringen på hvorfor så mange af dem siden afreagerer smerten i form af terrorisme, ser ikke mindst jeg nødvendigheden af at gå til roden af problemet ved at give hjælp til incestofre. I er allerede nu inviteret med til vores kommende arrangement den 2-5 juni i lokalerne i Købmagergade under titlen "TRANSFORMATION!"
Efter forestillingerne vil der hver aften være paneldebat med eksperter og indlæg af politikere som Uffe Elkjær. En for mig særlig vigtig deltager er Sapphire Lofton,
som jeg boede sammen med i Harlem i de år hvor hun skrev bogen, som blev til den Oscar-vindende film "Precious". Den var baseret på hendes egen incestuøse barndom som offer for hendes far. Arbejdet med helingen efter seksuelle overgreb hænger nøje sammen med det arbejde, der udføres af….I kampen mod undertrykkelse tilbød jeg også tidligere at støtte disse grupper med mødelokaler:


12. 
Dutrupgård, hvor jeg også er aktivt med i dets hovedsæde i Snekkersten, vil lægge en del af deres integrations- og demokratimøder ind i mine mere centrale lokaler i København – eller vi vil omvendt lægge vores sommerdialogmøder ud i Petter Gilsviks smukke landlige omgivelser. Petter Gilsvik laver samtidig et kæmpe integrationsarbejde i Internasjonalt Hus i Stavanger og har i mange år organiseret mine turneer i Norge.

13. 
Huset Zornig, hvis kurser om seksuelt udnyttede børn jeg også gerne vil støtte med mødelokaler. Min ven Lisbeth Zornig holdt denne tale om emnet efter at hun til min 65 års fødselsdag så mit foredrag om den massemorderfamilie i USA, jeg beskrev. Det tog mig 20 års besøg hos familien at finde beviset for at de tre gerningsmænd alle havde været udsat for voldsomme seksuelle overgreb i barndommen og virkelig havde myrdet alle de sorte jeg havde hørt dem tale om i fuldskab gennem årene. Jeg blev glad da Lisbeth Zornig engang fortalte mig at Amerikanske Billeder havde været en del af hendes egen helingsproces fra barndommens vredesmønstre.
 
Hun mener dog ikke at jeg er helt politisk korrekt


14. 
Offerforum.dk, hvor jeg selv er ambassadør, (sammen med bl.a. Peter Skaarup og Martin Henriksen) handler om hjælp til at komme sig efter at have været udsat for andre former for vold og voldtægt og forsøg på helende dialog og forsoning mellem ofre og gerningsmænd. Min veninde Julie-Astrid Galsgård, som har skrevet meget om tilgivelse, fik mig med i Offerforum efter at have set mit foredrag om det jeg selv kalder præventiv tilgivelse. Hun arbejder som psykolog med traumerne hos hjemvendte krigsveteraner, hvorfor jeg også har tilbudt at lægge hus til dette vigtige arbejde. Offerforum er nu ophørt som gruppe.

15. 
PEN, som jeg er medlem af, har ytret ønske om at bruge mine lokaler til debatmøderne til støtte for forfulgte forfattere rundt om i verden. Men kampen for ytringsfriheden føres også af….

16. 
FREEMUSE, der ledes af Ole Reitov og som støtter forfulgte musikere i mange lande. Ole og jeg lavede sammen en workshop Missing Voices for kvindelige muslimske musikere organiseret af Fatim Zahra, som jeg i mange år sad i bestyrelse med i Kritiske Muslimer. Sent glemmer jeg hans store internationale konference hvor jeg kom til at sidde overfor en mandlig palæstinensisk og en kvindelig israelsk musiker, som han havde fløjet til København. De fortalte mig hvordan de inden rejsen havde "hadet hinanden", men tilfældet ville at de kom til at sidde ved siden af hinanden på flyveren og var kommet i så god snak, at de nu sad ganske forelskede med hinanden i hånden. Det samme har jeg to gange oplevet i mine workshops i USA, at jødiske og palæstinensiske deltagere bagefter endte med at blive gift med hinanden. Det er sådanne historier der rører mig til hjertet og netop inspirerer mig så meget til at lægge lokaler til et mødested hvor forskellighederne kan forenes og bygge bro, så sød musik opstår i hjertet.
Netop sådanne møder på tværs af alle grænser og kulturer arbejder også…

17. 
CARE, som jeg er ambassadør for og har arbejdet frivilligt og ulønnet for i 25 år med bistandshjælp og klimaforebyggelse i et langsigtet forsøg på at standse det stigende antal klimaflygtninge ved at hjælpe dem til at blive på deres jord. Men CARE er ligesom de andre ulandsorganisationer netop nu i krise (fordi den ny regering har skåret ned for bistandshjælpen i stedet for at hjælpe mennesker i nærområderne). CARE har fælles kontorer med Freemuse, hvor de begge mangler gode offentlige centrale lokaler til rekrutteringsmøder. Og hvad er bedre egnet end en gågade som min, hvor man blot kan sætte et skilt direkte op på gaden, der kan hente nye "rekrutter" ind til møderne. Jeg har stadig det store skilt, som vi brugte i 1980’erne til at lokke amerikanske turister ind at se Amerikanske Billeder, hvorefter de normalt bagefter inviterede mig til deres hjemlige universiteter – et simpelt gadeskilt der kickstartede hele min amerikanske foredragskarriere.

18. Læger uden grænser bruger ligeledes lokalerne til udstilling og oplysning om deres arbejde - i første omgang med Royingyaerne i BanglaDeshs flygtningelejre.

Alle disse grupper føler jeg støtter helingen, trygheden og sammenhængskraften i det danske samfund så vi bedre kan forebygge og afhjælpe konflikter. Men da vi er nok af tåber – også i det trygge Danmark - som søger konflikt frem for dialog og forsoning, vil jeg også lige sikre mig at vi bedre er i stand til at håndtere fremtidige konflikter ved at tilbyde lokalerne til….
___________________________________________________________________________


Det er mit håb at vi kan blive bedre til at gå i dialog med hinanden – ikke mindst vore politikere. Kun således kan vi gøre os så stærke at politikerne ikke længere vil kunne appellere til vore laveste instinkter og splittende indre svinehunde. Derfor ønsker jeg at mine mødelokaler får upolitisk karakter ved at arbejde på tværs af alle de skillelinjer, som vi ALLE i al for lang tid har været både ofre for og undertrykkende bidragere til at skabe.

De kærligste hilsner
Jacob Holdt
Købmagergade 43, 1.sal,
1150, København