Kristeligt Dagblad 30. sep 2009

 

Den Jacob Holdt, der aldrig blev præst
 

 Som den første Jacob Holdt i fem generationer ville manden bag "Amerikanske billeder" ikke være præst. I stedet har han i mere end 30 år rejst rundt med sit foredrag og sine billeder fra USA's fattigste slumkvarterer

 
 



Jacob Holdt har i mere end tre årtier rejst rundt til universiteter og læreanstalter i hele USA med sit foredrag om USAs underklasse og raceskel. - Wikimedia Commons

Præst Jacob Holdt, 1801-1879.
Præst Jacob Holdt, 1844-1917.
Præst Jacob Holdt, 1874-1921.
Præst Jacob Holdt, 1920-2000.

 

Et kig på slægtstavlen for Jacob Holdt afslører hurtigt to stærke familietraditioner: en forkærlighed for navnet Jacob Holdt og en lige så stor forkærlighed for at blive præst.

Og forventningen var der da også, da præsten Jacob Holdt ved Grundtvigskirken i 1947 fik en søn og døbte ham Jacob Holdt. Nu kunne traditionen føres videre.

Kort efter fødslen i København flyttede familien Holdt til landsbyen Agerbæk i Vestjylland, hvor det dog hurtigt stod klart, at den unge Jacob Holdt ikke delte forfædrenes ønske om at læse teologi.

Derimod blev han mere og mere tiltrukket af det autoritetsopgør, som netop i 1960erne spirede frem blandt unge i hele verden. Et opgør, som for Jacob Holdts vedkommende blandt andet førte til, at han først blev smidt ud af Esbjerg Statsskole og senere røg ud af Den Kongelige Livgarde, hvor han nægtede at skyde.

I stedet blev Jacob Holdt aktiv i ungdomsoprøret. En aktivisme, der blandt andet førte til en natlig ekspedition til Agerbæk Kirke, hvor han overmalede kirken med bibelcitater i protest mod blandt andet faderens planer om at opføre et nyt kirketårn i stedet for at hjælpe de sultende i den afrikanske Biafra-region.

I 1970 tager Jacob Holdt hul på den vagabondtilværelse, der fører ham gennem USAs fattigste kvarterer. En 200.000 km lang rejse, han dokumenterer med sit kamera, hvilket i 1977 fører til bogen Amerikanske billeder. Undervejs skrev Jacob Holdt samtidig til en række vidt forskellige medier, fra medlemsbladet for den militante bevægelse De sorte Pantere til Kristeligt Dagblad.

Med sit fokus på USAs underklasse er Jacob Holdt blevet sammenlignet med en anden dansk Jacob, nemlig Jacob A. Riis, som 100 år tidligere, i 1870, rejste fra Ribe til USA, hvor han med sine billeder og historier fra slummen i New York skrev bogen How the Other Half Lives (Hvordan den anden halvdel lever).

Med bogen blev der skabt en voldsom folkelig og politisk debat, og Jacob Riis blev via bogen gode venner med præsident Theodore Roosevelt, der på baggrund af Riis bog fik vedtaget USAs første egent­lige socialreform.

På samme måde har Jacob Holdt i mere end tre årtier rejst rundt til universiteter og læreanstalter i hele USA med sit foredrag om USAs underklasse og raceskel.

Hans billeder er desuden blevet vist på udstillinger i USA og Europa.
Jacob Holdt er gift med Vibeke Rostrup Bøyesen, med hvem han har to børn, sønnen Jacob Daniel og datteren Isabella Lucie.

kultur@kristeligt-dagblad.dk


Tilbage til norske anmeldelser


  Copyright © 2009
AMERICAN PICTURES