Indeks over KGB dokumenter

Information 3. jan 1992

Jacob Holdt:
Jeg lod mig ikke at udnytte af KGB

 

KGB ville bruge 'Amerikanske Billeder' i kampagne mod USA, men Jacob Holdt modsatte sig, at Informations Forlag udgav bogen i udlandet

Af OLE DAMKJÆR

Dokumenter fra Informations forlag viser, at forfatteren Jacob Holdt ihærdigt modsatte sig, at hans bog 'Amerikanske Billeder' blev udgivet i udlandet. Det skete samtidig med, at den sovjetiske efterretningstjeneste KGB ifølge Ekstra Bladet ville anvende bogen Amerikanske Billeder i en kampagne mod USA. Avisen hævder, at Holdt var aktiv "agent" i denne kampagne.

"Jacob Holdt var KGB-agent", led overskriften torsdag i Ekstra Bladet. Kilden til historien er den afhoppede KGB-oberst Oleg Gordievskij, der har været tilknyttet den sovjetiske ambassade i København, og "nogle tophemmelige KGB-dokumenter", som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af.

I et af dokumenterne, som er dateret 8. december 1977, og som angiveligt er KGB's aktionsplan for 1978 hedder det ifølge Ekstra Bladet:

"Med dette in mente må vi - gennem (Jacob Holdt) - sikre udførelse af den anti-amerikanske operation og af de aktioner, der er forbundet med den. Vi må også sikre, at denne operation får virkning i andre nordeuropæiske lande, specielt Sverige og Norge"

Modsatte sig


I breve til Informations Forlag, der stod bag udgivelsen af Amerikanske Billeder, modsætter Jacob Holdt sig imidlertid kraftigt, at bogen bliver udgivet i udlandet.

"Som du ved har jeg tøvet længe med at diskutere kontrakt. Vi var nogenlunde enige om den danske kontrakt, som der ikke var de store problemer med. Grunden til at jeg alligevel ikke underskrev den, var at du ville have udlandet føjet ind i den. Det var svært nok for mig at overskue konsekvenserne af en dansk udgave, og som du kan huske var jeg da heller ikke særlig begejstret for ideen om en bog".


Sådan indleder Jacob Holdt et brev fra efteråret 1977 - et halvt år efter, at den første danske udgave kom på gaden - stilet til daværende forlagsleder Per Kofod. Senere i det seks A4-sider lange brev, der er én lang meget personlig og bekymret redegørelse for forfatterens modvilje mod en yderligere udbredelse af hans bog, hedder det:

"En helt anden ting er, at jeg ikke kan overskue de politiske konsekvenser af min bog. Jeg kender så uendeligt lidt til verden og kan derfor kun chokeres, når min bog allerede er blevet bragt ind i menneskerettighedskrigen (Informations fremhævelse, red). Jeg vil nødigt have at min bog samtidigt med at den påpeger undertrykkelsen et sted i verden går hen og - bevidst eller ubevidst hos læseren - kommer til at retfærdiggøre undertrykkelsen andre steder på kloden. Som sagt tror jeg ikke at min bog vil komme til at lindre meget for de folk, den omhandler, men det er ikke utænkeligt, at den indirekte kommer til at blive en byrde for folk andre steder. Dette er en grund til ikke at sprede den mere på nuværende tidspunkt af menneskerettighedskrigen (selv om jeg dog principielt er modstander af, at man ikke skulle kunne protestere mod uretfærdighed, så længe forholdene er værre andre steder)".

Underskriver

Efter lang tids konflikt mellem forfatteren og forlaget, og efter at begge parter har haft advokater på sagen, indvilger Jacob Holdt i at underskrive en kontrakt.

I et håndskrevet udkast til kontrakt i efteråret 1977 foreslår Jacob Holdt: "Intet udenlandsk forlag må opreklamere bogen bevidst som en del af menneskeretskoldkrigen. Intet udenlandsk forlag må opreklamere bogen på en anti-amerikansk eller på en for derboende amerikanske statsborgere anstødelig måde. Bogen skal opreklameres på en måde, så publikums øjne rettes mod de fattiges og mindretallenes situation i USA og helst på en måde, så det får publikum til at tænke på de tilsvarende grupper i forlagets eget land".

Af den endelige kontrakt udarbejdet af sagførere fremgår i paragraf 6-E: "Det er forfatterens ønske, at bogen ikke udkommer på et marxistisk forlag". Og i paragraf 6-G "Det er forfatterens ønske, at bogen ikke fremstår som et anti-amerikansk værk".

Mange kontakter

Per Kofod, der var leder af Informations Forlag, da "Amerikanske Billeder" blev udgivet, har ikke været klar over, at Jacob Holdt havde kontakter med KGB.

"Jeg ved kun, at Jacob har haft nogle møder med personer fra den sovjetiske ambassade, som var interesseret i at snakke med ham. Men hvad, de talte om, og hvad der er sket siden, har jeg ingen anelse om. Det var noget, Jacob fortalte mig privat, og som jeg ikke mente vedgik andre", siger Per Kofod til Information.

Finn Kern, der var administrerende direktør på Information fra maj 1976 til udgangen af 1977, kan "ikke huske noget, der kan bekræfte Ekstra Bladets historie".

"Men Jacob Holdt havde mange kontakter til mange forskellige sider", siger Finn Kern og tilføjer, at Information og forlaget end ikke havde "en antydning af mistanke. om Jacob Holdts kontakter til KGB.

 

Indeks over KGB dokumenter

 Tilbage til oversigt over mine artikler


 

Copyright © 2002 KGB