Indeks over KGB dokumenter

 

Leder i Ekstra Bladet 5. januar 1992 
 

Red leder - spion


Ledende artikel den dag Ekstrabladet afslørede også Jørgen Dragsdahl som "spion"

 

Forleden afslørede Ekstra Bladet, at fotografen og forfatteren Jacob Holdt i en årrække var betalt agent for den russiske efterretningstjeneste, KGB. Det var noget af en sensation, og de små moralister på Information og Det Fri Aktuelt gav sig straks til at prøve, om de kunne tilbagevise den.

Blandt andet ved at spørge Jacob Holdt , som naturligvis sagde, at det var han slet ikke, og det skrev de to blade så.

Det er nu engang deres måde at lave journalistik på.

På Information følte chefredaktør Lasse Ellegaard sig endog kaldet til at skrive en såkaldt leder om emnet. Han lider under den tvangstanke, at Ekstra Bladet er upålideligt, så det handler ret mange af hans ledende artikler om. Denne gang sluttede han af med følgende medie-moralske opstød: 'I realiteten kan så at sige enhver redaktør i København kaldes 'indflydelsesagent', eftersom frokoster med diplomater hører til en del af jobbet. Det gælder også de redaktører, som ved præsentation af affæren Jacob Holdt begejstret har udbrudt: 'den historie har det hele'.

Undtagen en spion.' Heraf mener vi at kunne udlede, at hr. Ellegaard ligefrem savner en spion.

Det er synd for ham, men da vi nu engang er så flinke her på Ekstra Bladet, iler vi med at opfylde hans ønske i dagens avis, og dennegang skal Den forstenede Hippie ikke gå ret langt for at finde spionen. Det er nemlig hans egen forsvarspolitiske medarbejder Jørgen Dragsdahl, så nu må Ellegaard da blive glad.

Måske bør vi tilføje, at Jørgen Dragsdahl ikke var en blåøjet idealist som agent-kollegaen Jacob Holdt , men derimod en snu og ganske indflydelsesrig KGB-agent, der i slutningen af 70'erne etablerede kontakter til den progressive del af den amerikanske fredsbevægelse og præsenterede dens synspunkter for den danske offentlighed, hvor de vandt stor genklang. En ganske pudsig historie, når man nu ved, at showet blev finansieret af KGB.

Dragsdahl blev af mange betragtet som uhyre irriterende, men også modstanderne måtte bøje sig for hans ofte meget skarpsindige analyser, der byggede på en stor konkret viden om forholdene i både øst- og vest.

Hvor har den mand dog al den viden fra? spurgte man forundret. Det er der nok ikke så meget grund til at spørge om mere.

Her ville den gamle overlærer Madsen nok spørge: 'Og hvad kan man så lære af det?' Det kunne der spindes lange ender over. Om indholdet af den sikkerhedspolitiske debat, om moral-vogteren Informations troværdighed og meget mere.

Vi vil foreløbig nøjes med at konstatere, at for fremtiden vil vi - om muligt - tage det endnu mere afslappet, når det lille skoleblad igen føler sig kaldet til at skrive om andres utroværdighed.

 

 

Indeks over KGB dokumenter

 Tilbage til oversigt over mine artikler

 

Copyright © 2002 KGB