Indeks over KGB dokumenter
 

Berlingske Tidende 3. januar 1992 
 

 

Politiet ind i sag
om KGB-penge
 

Spionage Manden bag "Amerikanske Billeder", fotografen Jacob Holdt , bekræfter at have modtaget penge af KGB-agenter på det tidligere USSR's ambassade i København.

 

Politiets efterretningstjeneste vil på ny undersøge, om den verdensberømte danske fotograf Jacob Holdt har begået noget kriminelt ved i årevis at have modtaget gaver og penge fra den russiske efterretningstjeneste KGB. Fotografen Jacob Holdt , berømt for bogen »Amerikanske Billeder«, der beskriver mennesker på bunden af samfundet i USA, har i årevis plejet omgang med russiske spioner. Det afslørede Ekstra Bladet i går, og i TV 2-Nyhederne i aftes bekræftede Jacob Holdt , at han bl.a. har modtaget 10.000 kr., spiritus og cigaretter af KGB, talrige gange var inviteret på restaurant og legede kispus for at se, om han blev skygget af andre agenter.

»Jeg var ikke chef dengang. Men vil nu se rapporterne og derefter overveje, om der skal nye afhøringer til. Jeg vil se på, hvilke hensyn, der blev taget, da beslutningen om at henlægge sagen, blev truffet«, siger politimester Hanne Bech Hansen, Politiets efterretningstjeneste. (PET). Jacob Holdt har til Ekstra Bladet erkendt, at han har modtaget 10.000 kr., spiritus og cigaretter af KGB, at han talrige gange var inviteret på restaurant og legede kispus for at se, om han blev skygget af andre agenter. Til TV 2-Nyhederne sagde Jacob Holdt , at han gerne omgås mennesker, der er tabu i andres øjne - som f.eks. prostituerede og narkomaner og altså også KGB- agenter - og at samarbejdet begyndte med at KGB bad ham sende sin bog til en række betydende danske meningsdannere. Kilder indenfor PET siger til Berlingske Tidende, at der bag beslutningen om ikke at rejse sigtelser mod Jacob Holdt i 1985 bl. a. lå et hensyn til KGB oberst Oleg Gordijevski. Han arbejdede på det tidspunkt stadig på forskellige sovejtiske ambassader, samtidig med, at han fodrede de vestlige efterretningstjenester med oplysninger. Men kilderne siger samstemmende, at Jacob Holdts sag - hvis den var blevet rejst - ville være mere alvorlig end de spionage-sigtelser, som sidste i 70erne blev rejst mod forfatteren og oversætteren Arne Herløv Petersen.

 

Indeks over KGB dokumenter

 Tilbage til oversigt over mine artikler


 

Copyright © 2002 KGB