"Mine julebreve" af Jacob Holdt

 

Jul/Nytår 1987,    16. årgang

Tilbage til oversigt

 

 

Kære venner                                            Jul/Nytår 1987Ja, jeg prøver at få tid til julebrev igen i år. I min barndom fik vi hvert år bunker af julekort hjemme i præstegården. Det var rart at få et kort resume af de folks liv, som på en eller anden måde var kommet til at betyde noget for en selvom man måske ikke havde set dem i årevis, men da de ofte var lige lovligt kortfattede, begyndte en del at skrive lange duplikerede breve om deres familiers trivsel, hvor mange hundehvalpe de havde fået i årets løb osv. Man lærte derfor hurtigt den kunst at lade øjnene skanne ned over siderne for lige at notere sig evt. skandaler, dødsfald eller fødsler i underbevidstheden.

Og mere forlanger jeg heller ikke at I gør med dette, mit lille livstegn. I særdeleshed fordi jeg sender det dels til nære venner, gamle kærester og skolekammerater og dels til mange, som på forskellig vis har ydet stor hjælp til "Amerikanske Billeder". For at undgå "hundehvalpetendensen" vil jeg underspille familiesiden (omend de største skandaler ofte findes der) og lægge vægt på mit arbejde. Amerikanske publikums har ofte foreslået at jeg udgiver et halvårligt "Newsletter" om racismearbejdet. Et julebrev kan nok ikke udgøre det for et sådant, men er dog en lidt mere personlig løsning.

Arbejdsåret startede lige på og hårdt. Næppe tilbage i New York før jeg næste dag skulle vise show i Iowa på prærien. Svært med dobbelt jetlag at holde sig vågen de første aftener. Næste nat tilbage i New York kl. 3, sov et par timer i bilen på Long Island før et High school show om morgenen, og samme aften i Vermont helt oppe ved den Canadiske grænse: 120 km i timen i en snestorm gennem bjergene. Da var jeg ved at kvæle min agent.

(Ved at sove ovenpå udstyret om natten, er det i år lykkedes mig at slippe igennem et helt år uden at få noget stjålet. I april havde jeg dog indbrud i bilen ikke færre end to gange på en nat. Jeg vågnede ikke ved rudeknusningen, som jeg ikke kunne høre i min ende af den lange bil, men først da de rumsterede rundt derinde. Skønt det var i New York lykkedes det mig hver gang at jage tyvene væk. De har vel troet at jeg var bevæbnet.)

Nå, men jeg skal ikke redegøre her for alle de universiteter der derefter fulgte. Få dage efter kom min gamle klassekammerat fra gymnasiet, Hans Peter Knudsen, over for at køre med som chauffør. Det var utrolig hyggeligt og hjalp lidt på stresset. Af alle de chauffører jeg indtil nu har haft med er han ubetinget den bedste. Først og fremmest fordi han ikke snakker ret meget så man kan få læst lidt. Og fik han en spand kaffe og en pose "Chocolate Chip" kager i timen kunne han køre i en uendelighed. I aner ikke hvilken fryd det er at gå i seng om aftenen i St. Louis og vågne op næste dag i Texas.

Han er også den der har fået den bedste tur ud af det: efter New York gennem New England og Washington ned til Nashville til de amerikanske universitetsstudenters årlige konvent, hvor jeg var nomineret til årets fredspris. (Bob Geldorf, som organiserede Live Aid til Afrika, endte dog med at få den. En trøst er det, at min agent lige har fortalt at jeg er blevet nomineret til den igen i 1988.) Derefter Minnesota, Chicago og ned til varmen i Texas. Efter næsten en måneds hårdt arbejde var der nu lejlighed til at køre Hans Peter på en hurtig tur gennem sydstaterne for at besøge mange af dem, I kender fra bogen, såsom Mary, hvis hus brændte ned. For Hans Peter var dette højdepunktet: "Nu har jeg set Amerikanske Billeder mindst 30 gange, men det er først nu det går op for mig at det er den barske virkelighed."

Jo, og at virkeligheden nu er langt værre. Det der mere end noget_ andet har gjort Am. Bill. efterspurgt i USA er nok at virkeligheden har overhalet de værste spådomme i showet. Racismen er blomstret op siden 1975, da jeg sluttede min første rejse. Alle statistikker om sort/hvide forhold bliver konstant værre. I mit sidste julebrev fortalte jeg mest om alle de universiteter, hvor jeg viser showet. Lad mig her fortælle lidt om hvordan jeg bruger det i nu mere end 200 universiteter.

Showet er kun indledningen. Da det på så mange måder går imod hele det idealbillede unge vokser op med af USA, har det en undertrykkende virkning på tilskueren, som ikke får mange psykologiske flugtmuligheder under oplevelsen. En sådan mini-undertrykkelse giver de hvide tilskuere samme følelser, som dem de sorte i ghettoerne dagligt lider under. Når de privilegerede hvide studenter oplever disse handlingslammende følelser i sig selv, bliver det pludselig lettere for dem at forstå alle de tåbelige og frugtesløse reaktioner, der hele tiden kommer ud af de sortes afmagt. Gennem denne identifikation kan det måske undgås at de i mødet med disse afmagtsreaktioner bliver gjort endnu mere racistiske (hvilket normalt ingen hvid eller sort kan undgå, når de ser de ting, der foregår i ghettoen). Chokket er så stort, at studenterne i reglen bliver motiverede til at gå videre med at befri sig for deres racisme. Den intellektuelle begyndelse til dette foregår i mine seminarer næste dag, hvor de ofte for første gang i deres liv er i stand til at forstå racismen i deres eget sind. Bl.a. gennemgår jeg min egen racisme. Ofte varer disse seminarer i timevis, og jeg elsker den utrolige dialog vi ofte kan få i gang mellem hvide og sorte. Jeg selv arbejder dog kun med at få studenterne til intellektuelt at forstå deres egen racisme. Siden følges det så ofte op af eksperter som Dr. Charles King, der er i stand til at grave ned til de dybere ubevidste lag og løsne knuderne op.


Dette kunne jeg skrive meget mere om (end jeg bør i et julebrev) og jeg håber en dag at kunne introducere denne teknik til danske forhold. Problemet er blot at mens jeg kan forstå den uundgåelige "undvigende" form for racisme i USA, kan jeg ikke begribe den blatante danske racisme. Flere af jer, der modtager dette brev, har sagt ting til mig som jeg aldrig har hørt i USA: "Jævn ting ska a sæj dej: A æ faneme deunde lyn mæ racist! Men de ska et skyll ås ow" uden næppe at have haft berøring med andre racer.


Jo mere jeg lærer om amerikansk racisme, jo mere succes kan jeg mærke jeg har med arbejdet. Mange af eliteuniversiteterne såsom Harvard og Yale tvinger nu deres førsteårsstuderende til at gå igennem mit racismeprogram og også i byråd er det ved at vinde indpas. I foråret startede jeg med Chicagos byråd, hvor de hvide og sorte byrådsmedlemmer har bekriget hinanden konstant efter valget af den sorte borgmester Washington. Jeg var meget beæret over at få lov til på min egen måde at "mægle" lidt i denne 7 millioner store by. Som mine sorte venner i Chicago var jeg en stor beundrer af denne progressive borgmester, som i sin første embedsperiode forøgede antallet af offentligt ansatte kvinder fra 9 % til 36 % og skabte en lignende revolution for andre minoriteter såsom mexicanere, homoseksuelle, asiater osv. Så det var et forfærdeligt slag lige før jul at denne gadens mand døde af et hjerteslag. Jeg græd i en hel time i bilen, da jeg hørte det.


Lad mig kort ridse op, hvorfor vi regner arbejdet med racisme så vigtigt i USA. Som bekendt falder USA fortsat bagud i konkurrencen med andre lande. Politikerne snakker i stigende grad om hvad de kan gøre for at forbedre skolesystemet i USA, men går ikke til roden af problemet, som bl.a. er racisme. Nemlig den kendsgerning, at de sorte og spansktalende som et resultat danner angerknuder i sindet, som gør det mere naturligt for de unge at gå i fængsel end i skole. De får emotionelle blokeringer overfor uddannelse i stil med dem sexismen har givet kvinder overfor "mands"-uddannelser. Hvert år jeg kommer tilbage til universiteterne er der færre og færre sorte tilbage her (undtagen Vestindiske sorte, som udgør 85 % af eliteuniversiteternes sorte elever (men kun 2 % af de sorte i USA) fordi de ikke har indvendiggjort amerikansk racisme og følgelig klarer sig ligeså godt som hvide). I dag udgør de sorte og de spansktalende 20 % af befolkningen. En gang i næste århundrede vil de udgøre 50 %. Når snart 50 % af den amerikanske intelligens er låst fast i uproduktive vredesmønstre, som ikke kan bruges i fremtidens teknologiske datasamfund, forstår I hvilket problem USA har i konkurrencen med lande, hvor de bedre kan udnytte alle deres menneskelige ressourcer. Det er denne erkendelse, der gør Am. Bil. mere og mere brugt, da folk begynder at indse at man ikke kommer uden om en dybtgående bearbejdelse af de hvides stigende racisme og de sortes stigende indvendiggjorte racisme hvis man skal redde Amerika fra selvdestruktion.

Det er således en afsindig spændende tid at leve i og være med til at yde noget i. Jeg håber blot at jeg selv kan følge med og hele tiden forøge min forståelse af problemet. Det er ikke altid let. F.eks. skulle jeg i år gå igennem en stærk dødsangst. En god ven af mig, som er både Kierkegaardsforsker og vanvittig dygtig astrolog, havde for længst advaret mig om at den ville komme. Men det kom alligevel bag på mig hvilken retning den tog. Da jeg i februar havde hævede kirtler blev jeg pludselig slået med angst over at have AIDS. Jeg har jo ikke levet et helt kysk liv og færdes meget i de mest Aidsramte områder. Så i måneder var jeg fuldstændig overbevist om at jeg havde AIDS og planlagde stille i mit sind resten af mit liv. Hvis nogen af jer læste min kronik om mit og andres AIDS-hysteri (Politiken 19. juli) fik I sikkert indtryk af at jeg havde check på situationen. Men i virkeligheden prøvede jeg at skrive mig ud af angsten ved med USA's statistikker at overbevise mig selv om umuligheden af at jeg skulle have AIDS. Jeg er jo ikke i nogen risikogruppe, men bondeanger og astrologisk determinisme kan hurtigt flytte nogle pæle i ens realitetssans. Da jeg endelig fattede mod til at tage en AIDS-test, prøvede lægen i en halv time at tale mig fra det:

"Du har jo ikke en jordisk chance for at få AIDS, som du rigtigt skrev i Politiken." Han havde ret, men jeg følte mig som et netop løsladt gidsel, da jeg fik testen.

Jeg skrev i kronikken om det positive ved at gå gennem en sådan dødsangst, men jeg blev også mere opmærksom på andres død. Når jeg går rundt på kirkegården hjemme i landsbyen tæller jeg nu ikke mindre end 4 gamle skolekammerater under jorden. Et ominøst chok var det samtidig at erfare at min klasse-, navne- og skæbnefælle (han blev også smidt ud af gymnasiet), Jørn Holt, netop havde begået selvmord... 3 børn, lykkeligt gift osv. Politisk blev jeg ikke blot berørt af borgmester Washingtons død, men også af James Baldwins. Hans forfatterskab var ikke blot en katalyst for hele borgerretsbevægelsen, men også for mig, da hans analyse af det hvide sind i højere og højere grad stemmer overens med det jeg selv er kommet frem til langt senere. Som det ideal han var for mig, blev jeg glad da han fortalte om hvad han havde hørt om mig gennem årene fra forfattere som Cecil Brown og Michael Thelwel og fra et spændende racismemøde i Frankrig arrangeret af bl.a. Mitterands aktive kone, tror jeg det var. Jeg måtte udeblive fra dette og vi blev ved med at gå i cirkler om hinanden. Han inviterede mig til at undervise en af hans klasser i University of Massachusetts, men netop den dag lå han fuld i Frankrig. Da jeg siden besøgte ham, lå han fuld i sengen. Så stor var min glæde, da han i foråret kørte 2 timer i en snestorm for at se mit show. Bagefter var vi på druk sammen med Hans Peter. Baldwin var en imponerende personlighed (også fordi han som homoseksuel kom ud af skabet langt før dette blev almindeligt i USA) og jeg havde håbet på at få et længere samarbejde med ham.

Hans Peter var på forårsturneen i 5 uger. Derefter var jeg alene et par uger før Vibeke og vores søn Film kom over for at hjælpe. Vibeke var gravid og ville have styr på sin rejselyst før fødselen. Min agent havde lavet en håbløs tur til os: den ene dag i N.Y., næste dag Detroit, så Miami, så Boston, så St. Louis, Atlanta, Californien, Chicago. Det svarer til Moskva, Spanien, Nordnorge, Athen, Amsterdam e. lign. på få dage. Med et: par bib-bib spil holdt Film fint til de lange køreture, men midt i Texas på vej til Californien gav vi op, aflyste et teater i San Francisco, parkerede boligen hos venner i Texas og tog bus ned gennem Mexico.

Det var som at komme i himmerige. Bjergbestigning, Maya-- og Aztecindianere, tortillaer etc. Ude i bjergene kom vi til at bo hos Jørgen Nash’ datter Pernille i et herligt internationalt teaterkollektiv. Vi følte stærkt med hende og hendes mand. Deres hus var netop brændt ned og deres 5-årige datter indebrændt.

Hjem til sommer i Danmark. Da jeg i år brugte meget tid ovre hos Vibeke med at istandsætte hendes lejlighed inden fødselen, investerede jeg ikke nok energi i min egen. Især om sommeren er jeg overrendt med rejsende og flygtninge, men i år opnåede vi ikke den syngende kammeratlige atmosfære, som bl.a. Kanal.2 romantisk har beskrevet. Jeg endte med så mange arabere, at alle amerikanerne og jøderne flygtede. Jeg har gjort den erfaring at man ikke skal have mere end 50 boende ad gangen. Derefter går den gode stemning i stykker. Nogle nætter talte jeg 66 sovende på mine gulve med det resultat, at vi begyndte at få mange af de samfundsproblemer inden døre, som disse folk var flygtet fra. Da nogle af mine fattigste sorte venner fra bogen, som jeg havde inviteret til Danmark, tog på hotel fordi moderen havde blærebetændelse og ikke kunne stå i kø foran toilettet flere timer hver gang, indså jeg det absurde i situationen. klit hus skal først og fremmest være for dem, som gennem deres billeder og gæstfrihed skabte Amerikanske Billeder. Jeg endte derfor med at lukke hele huset for flygtninge, hvilket var lidt af en falliterklæring.

Jeg var også deprimeret over min finansielle situation. Skønt jeg efterhånden ligger i de højere indtægtsgrupper i USA, er dollaren nu så lav at jeg kom hjem til en gæld på 650.000 kr. (Da pengene i USA tilhører et fond for racismebekæmpelse kan de ikke frit føres "hjem".)

Et lyspunkt var det at det lykkedes at samle næsten alle de gamle fra kollektivet og vennerne fra dengang vi arbejdede som gruppe til en stor 10-års jubilæumsfest. Vi var selvfølgelig på mange måder vokset fra hinanden, men må erkende at vi satte et stærkt præg på hinanden i de år. Ca. 22 fandt sammen som par (eller ekspar) derved og har indtil nu produceret 8 børn.

11 I mit sidste julebrev efterlyste jeg om nogen af jer var interesserede i at køre med rundt i USA som chaufførmedhjælper. Jeg fik ikke nogen respons (I har jo jeres at se til, men husk på tilbuddet, hvis I senere skulle få tid). Jeg inviterede dernæst medlemmer af forfatterforeningen med og den første der slog til var digteren Pia Tafdrup. Vi kørte. rundt sammen i 5 uger i september. Showene var få og ret kedelige her i begyndelsen af skoleåret, så vi fik rigelig tid til at lære hinanden at kende, at prøve alskens restauranter, se museer, ramle ind i Elsdyr, blive lagt i håndjern og smidt i fængsel af politiet i Massachusetts, ligge i sengen i bilen ude i naturen og lytte til New Age musik, besøge dem, der er med i bogen osv. Man bliver normalt rystet ret tæt på hinanden på sådanne ture, men vi kom nok til at røre hinanden stærkere end vi havde været forberedt på (selvom min astrolog havde forudsagt præcist hvad der ville ske måneder før jeg overhovedet havde mødt Pia Tafdrup). Hun var som en vidunderlig gave sendt ovenfra. Det er underligt hvor forskelligt man kan svinge sammen. Pia, med hendes ordenssans, pertentlighed og tvillingetrang til ustandseligt at gøre notater om alt og alle, kunne jeg garanteret ikke bo sammen med blot få dage i hverdagen. Maya, derimod, min "sekretær" i Købmagergade, som jeg har delt både seng og værelse med på så harmonisk vis i 4 år at Vibeke kalder hende min "anden kone", kunne jeg simpelthen ikke køre sammen med i USA. Vi var ved at "gå op i en spids" af irritation over hinanden og smadrede ustandseligt bilen indtil hun klogelig blev "afhopper" da hun indså vores stigende tendens til at hoppe gennem forruden til kinddans med lygtepæle i snestorm.


Mens Pia læste digte op i en kirke i Brooklyn, afbrød jeg som planlagt efterårsturneen for at tage tilbage til fødselen i oktober. Når man dagligt underviser ikke blot i racisme, men også "classism" (den institutionaliserede ulighed, utryghed og manglende velfærdsstat i USA), kan man jo ikke passivt sidde hen og se på at grundlaget for den skandinaviske velfærdsstat langsomt smuldrer pga. et dalende fødselstal. Man må gøre en aktiv indsats! Hele familien var med på Rigshospitalets miljøfødestue med musik og planter, Flim med vidt åbne øjne under det hele. Der blev lidt dramatik, da barnet, en dejlig datter, kom ud næsten livløs og hastigt måtte i intensivafdeling et par dage. Jeg vaskede gulv i en uendelighed inden de kom hjem og det blev en vidunderlig og afslappet familiemåned. Det er et herligt driverliv blot at stå op tre gange om natten og skifte ble og pusle i sammenligning med at skulle køre natten igennem på kaffe, chokoladekager, trucker- og cowboymusik.


Vi holder barnedåb i Kastellets kirke den 16. januar og prøver - inspireret af det just vellykkede supermagtstopmøde - for første gang i årevis at samle vor kære, men håbløse familie - snart ligeså splittet og sekterisk som verdenssituationen. Vi må jo kunne lære at være i stue sammen indenfor familiens rammer hvis vi skal gøre os håb om at skabe en mere harmonisk verden. Om ikke andet for børnenes skyld…….


Nå, i november måtte jeg tilbage til arbejdet - den mest hektiske måned nogensinde med shows hver eneste dag. To gange på en uge var jeg i Texas med Princeton i nordstaterne ind imellem. Den eneste dag jeg ikke havde noget, skrev min agent Muwwakill i mit program: "You are free today. You need a rest!" Min hviledag gik med 20 timers kørsel fra Maine til Midtvesten. Det kan nok være jeg sendte en venlig tanke til Hans Peter og Pia. Jeg havde ikke nået at finde nogen egnet medhjælper i den måned. Det var nu også mest en flyvemåned - ind og ud af 16 flyvemaskiner fra jumboer til sligrevalsende 4-personers pløjemarksfly, der på utroligste vis magtede at løfte alle mine kasser hen over de nøgne frostramte palmer i Texas.

At flyve er som en sociologisk lærebog: jeg har for længst lært kunsten at udnytte et racistisk system ved at bestikke de sorte skycaps i lufthavnen med 10$ og således spare 90$ når de smugler mine extrakasser udenom kontrollen og at bruge min bog til at blive vinket forbi af de sorte canadiske toldere med.

Men når man flyver ind til kæmpemæssige sorte millionbyer som Chicago, Detroit og Washington sammen med kun hvide strømlinede forretningsmænd med ens frisurer, ens hvide skjorter og slips og åndsvage ens briefcases med kodelåse, så vender det sig alligevel i en at se en så pinlig kontant illustration på magtmisforholdet i samfundet og man græmmes ved tanken om den uhyggeligt lange kamp vi har forude for at ændre denne racistiske og sexistiske undertrykkelse. Og den endnu mere kvalmende tanke: at man jo objektivt set selv er en del af dette hvide mandsimperium (det fryder mig når de skæver til mig som var jeg en narko-pusher og derved giver mig en herlig følelse af at være outsider og hofnar: det er dog at foretrække frem for at blive accepteret i undertrykkernes højtflyvende Martiniklub).

Største oplevelse i november var mit 3-dages seminar i Dearborn, en racistisk hvid forstad af Detroit. Her var jeg i stand til at skabe en utrolig dialog mellem sorte og hvide, der hver nat endte sent. Når de sorte får lov at lufte deres anger-fjendske mønster og de hvide deres skyld-frygt overfor hinanden, så begynder vi at få løsnet op på de håbløse knuder i begges sind. Det er selvfølgelig en proces, der skal fortsætte, og det gør det da også på nogle af skolerne. Det var en oplevelse også for Pia Tafdrup at se f.eks. på University of Wisconsin, hvordan en stor og voksende gruppe i "American Pictures Unlearning Racism Committee" nu i over halvandet år efter mit første show mødes hver søndag for i timevis at hjælpe hinanden med at overvinde deres racisme. Og - når jeg sammenligner med mit første møde med dem - at opleve den lykke og glæde de udstrålede som et levende bevis for hvor befriende det er at få løst de knuder op, som ligger så dybt begravet i de fleste menneskers sind.


Sådanne selvhjælpskommitteer minder mest om de tilsvarende for alkoholikere og narkomaner. I min undervisning kan jeg da også tit fornemme når nogen har været udsat for andre former for undertrykkelse. Alkoholikere, incest- og voldtægtsofre, der kender alle de psykologiske faldgrupper, der følger, forstår simpelthen langt hurtigere end andre, hvad det vil sige at være racist, sexist, homofobisk etc. Det var en åbenbaring for mig en nat at bo hos to sådanne kvinder, der havde lidt under incest og voldtægt, og som resultat var blevet alkoholikere, narkomaner og "overeaters". Det var aldrig rigtig gået op for mig før hvor mange af disse kæmpefede amerikanske brød, der i virkeligheden er incestofre. Jeg endte med at dele vandseng med dem den nat: en gyngende oplevelse med 400 pund på den ene side og 200-300 pund på den anden side. I modsætning til mine vagabondår er det desværre sjældent jeg får lejlighed til nu om dage blot "at lade stå til og flyde med" ind i sådanne lærerige situationer.

Savnet efter denne frihed har fået mig til at tage en drastisk beslutning: at slippe af med lejligheden og teatret i Købmagergade. Jeg vil simpelthen til at befri mit eget liv en smule, arbejde af lyst frem for af tvang. Jeg elsker mit arbejde, men det er umenneskeligt at skulle stå overfor 400-1000 nye mennesker hver eneste dag blot for at betale af på en lejlighed, man alligevel ikke har tid til at bruge. Med den lave dollar er det som at bo i Japan og arbejde i USA, en tåbelighed.

Showet har nu kørt i 12 år i Købmagergade som den længst-kørende forestilling nogensinde i København. En ting er at vise det hver aften i skoleåret i USA, noget andet at slide sig selv op på turister og flygtninge hver nat om sommeren. Ikke blot et transatlantisk dobbeltliv, også et splittet liv her i København mellem Vibekes og min egen bolig. Jeg savner at få tid til at rejse noget mere, at læse noget mere og psykisk at koble af fra skoleårets overdosis af mennesker. Jeg vil have tid til at rejse i ghettoerne og fotografere og opdatere og forsøge at forstå undertrykkelsesdynamikken og min egen racisme bedre.


Og endelig også at få mere tid til familien. Havde jeg ikke været så heldig at finde en så stærk, inspirerende og selvstændig partner og mor som Vibeke havde jeg jo aldrig været i stand til dette dobbeltliv. Hun er et utroligt fund og vort forhold bliver stærkere og stærkere for hvert år, så det nok ender med at jeg en dag i 60-årsalderen får overtalt hende til at gifte sig med mig. Vent og se!

Men jeg ønsker også at se mange af jer noget mere. I de år jeg turnerede i Danmark var der ofte tid til at dumpe ind. Men i de senere år har jeg knapt nok fået lejlighed til at snakke dansk mere i sommerferien. Derfor var jeg utroligt glad for at få en lille julehilsen fra mange af jer i år. Uden denne navlestreng til jer, som så stærkt var med til at forme mit liv, som jeg var med til at forme jeres, ville jeg ende som et skizofrent menneske. (Guderne må vide om jeg allerede er det?) Nu må I ha en god jul og et godt nytår.

 

Jacob Holdt

Ny adresse: c/o Vibeke Rostrup Bøyesen, Gernersgade 63, 1319 Kbh. K

Tlf. 01-14 60 97

I USA: American Pictures, P.O.Box 2123, New York, N.Y. 10009.
Tlf. 212-614 0438
For hurtig kontakt, hvis du er i USA og ønsker at køre med, kontakt min agent: Dammah Productions, P.O. Box 254, New London, CT. 06511 Tlf. 203-443 4278

 

 

Tilbage til oversigt over julebreve

   Tilbage til Jacob Holdts hjemmeside