Jacob Holdt: Mine breve


Brev til Familien i Danmark

fra San Fransisco
ca. 1982-11-11 


Baggrund: Da vi ingen penge havde i vores arbejdskollektiv i SF var Vibeke taget ud at arbejde et halvt år på et krydstogtskib for at tjene nogle penge til os. Hun efterlod vores toårige søn Daniel (Flim) hos mig, men efter nogen tid sendte de andre i kollektivet mig selv og Flim på en 16.000 km blaffetur til New York i håb om at finde et forlag for min bog, så vi kunne få et forskud. De gav mig 100 dollars med på turen, hvor vi også håbede at Flim kunne se sin mor, når skibet lagde til i New York.)

 

Se det originale brev her
 

_Pic1                                                   San Francisco ca. 8. Nov 1982



Kære allesammen.

Ja, så er vi tilbage i San Fransisco - og skønt vi har uhyre travlt, vil jeg lige skynde mig at fortælle om vores tur mens minderne er friske. Først begyndelsen. Det var jo meningen at Vibeke ville tage tilbage til Danmark i slutningen af september og at jeg og Flim skulle blaffe sammen med hende til New York og virkelig slappe af en måneds tid, hvorefter jeg så skulle beholde Flim herude til ca. jul.

Få dage for afrejsen var vi endelig flyttet ind i vores store pragt­fulde lejlighed og vi havde en indflytterfest med over 200 mennesker. De var simpelthen overalt - ovenpå og nedenunder i teatret. Vi havde lavet festen delvis til ære for det grønlandske Tukak-teater, som er på en succesfuld turne i USA og til dels boede hos os. Dagen før havde Vibeke pludselig fået tilbud om arbejde på en luksusliner, der sejler det meste af verden rundt hvilket ikke var til at sige nej til, men hun skulle møde den næste dag i den anden ende af Canada, så der var ikke så lidt travlhed med at komme afsted. Der røg vores fælles tur over Amerika, men Flim og jeg havde allerede skruet forventningerne så meget op, at vi ikke var til sinds at standse. Vi besluttede at tage afsted alene.

To dage efter pakkede vi en lille let taske med en ekstra skjorte til mig selv og lidt flere til Flim, fik 100 $ med os til rejsen og drog så afsted. Vi fik et lift det meste af vejen til Los Angeles, men bilen brød sammen flere gange, så vi havnede den første nat hos en familie med en dreng på Flims alder nord for byen. Sov på gulvet der og tog næste dag til den kæmpestore "Roskildefestival" a la Woodstock ude i ørkenen i ca. 50 graders varme. Der var mellem 300.000 og 400.000 mennesker, så for at alle kunne se havde de levet verdens største Tv-skærm med det mest avancerede computerteknik. Da Flim og jeg var inde i en speciel computerafdeling, lavede en kameramand en længere sekvens med os til Flims morskab. Hvad vi ikke vidste var, at de sendte det ud på den kæmpestore skærm (så stor som et 5-etagers hus) - i hvert fald havde alverdens venner her fra San Fransisco set os, erfarede vi senere.

Men heden, støvet og de mange mennesker var for meget for Flim, så i stedet for at sove der på jorden om natten, vandrede Flim og jeg ved mørkets frembrud ud til landevejen -- og blaffede ud mod ørkenen. Da vi kom til Barstow - grænsen til ørkenen - stod vi der i mulm og mørke i over 3 timer uden at kunne få et lift. Vi kom i snak med en ældre drifter, der havde stået der i over en uge i et forsøg på at komme til østkysten. Det skal da også siges at på denne strækning, hvor der er flere hundrede km til nærmeste by, kommer der højest en bil hvert femte minut om natten. Endelig samlede en lille pickup truck os op - et heldigt lift som skulle næsten helt til Texas, så da jeg foreslog at køre for ham, kørte vi hele natten på skift gennem Arizona og New Mexico.

Næste dag stod vi i 3 timer i Amarillo, Texas, ude af stand til at få lift, men Flim mistede stadig ikke tålmodigheden. Det var her det først gik op for mig at det ikke er noget fortrin for det meste at rejse med et barn. I stedet for at blive samlet af børnevenlige familier, meldte adskillige os til politiet menende at jeg var en mystisk mand med et kidnappet barn.

Side 2

Men der var dog også mere venlige tilkendegivelser. En sort mand standsede og sagde at han skulle en anden vej, men ville give os 20 $ til et motel. (På denne måde kom jeg efter at have blaffet 12.000 km med Flim tilbage til San Fransisco med flere penge end vi var rejst ud med). Om natten fik vi et lift med en van med en fireårs dreng i. De næste 3 timer legede og sloges de sammen på det herligste bagi. Og lige siden snakkede Flim om at vi skulle prøve at "fange biler" ("catching cars") med en dreng i. Ud på natten blev vi sat af i et truckstop i Oklahoma, hvor det viste sig umuligt at komme videre fra. Folk kørte langsomt forbi os, men ingen turde tage os med. Senere fortalte servitricen at to piger lige var blevet myrdet og fundet bag hegnet vi stod ved for kort tid siden, og en lastbilchauffør var også blevet skudt der. De sædvanlige skræmmehistorier. Hun lod os sove i sin bil, mens hun arbejdede.

Næste morgen kom en fattig familie a la "Vredens Druer" ind med deres bil. Jeg så de havde en dreng og spurgte dem om vi kunne køre med. De var alle i en sølle forfatning, havde været ude i Californien for at finde arbejde og havde nu givet op. Den slags triste eksistenser ser jeg langt flere af nu end for 10 år siden, da jeg rejste her. I det hele taget er der en tristhedens stemning over hele landet som følge af depressionen. Og racismen er taget stærkt til. Jeg har aldrig før hørt så meget "nigger"-snak som på denne tur. Næste dag blev vi efter mange små lifts samlet op af en italiener, som tog os helt til Memphis, hvor vi boede i tre dage hos Tonys mor og stedfar.

Flim elskede dem simpelthen og legede uafbrudt med dem. De tog os ud og spise på de fineste steder. Deres hus ligger lige ned til en sø, hvor de fra deres egen mole fiskede. En dag løb Flim ned for at fiske, trak en fiskestang op, som havde stået over rælingen natten over - og minsandten om der ikke var en fisk derpå, som sprællede så meget at han blev helt forskrækket Men stolt var han i hvert fald bagefter over at have fanget sin første fisk.

Om dagen kørte vi rundt i Tonys mors bil og besøgte bl.a. Elvis Presleys hus - slap i det hele taget af efter den lange tur over kontinentet. Efter tre dage blaffede vi over Nashville ned til den verdensberømte "The Farm" i Tennessee, hvor mere end 1200 "hippier" driver en Christianialignende farm, hvor der er mere en 700 børn. Så jeg troede det lige var noget for Flim, men for det første kunne han ikke lide maden, idet de er så vegetarianske at de ikke engang spiser mælkeprodukter eller æg eller går med læderbælter, og for det andet skulle man gå igennem en prøveperiode på et par uger for at komme til at bo hos familierne med børn, så næste dag tog vi afsted igen.

Vi blaffede så mod Atlanta på små sideveje, hvilket var uhyre vanskeligt. Flim havde spist noget dårligt mad med det resultat, at da vi endelig fik et lift med en redneck, kastede Flim lige pludselig op i en pæn stråle ud over hele forsædet, hvilket ikke gjorde os særligt populære. Senere fik vi et lift med en ex-junkie, der gav Flim alverdens sodavand og kager. På nogle punkter er han blevet helt spoleret af turen da han slet og ret charmerede sig frem overalt i Amerika.

Side 3

Ud på natten kom vi til Atlanta, hvor Tonys tante samlede os op og tog os til Tonys søsters hus, hvor vi boede i tre dage. Der var herligt, da Harriet har en datter på Flims alder og vi boede i børneværelset med al hendes legetøj. Harriet er buddhist, så vi gik til alle deres buddhistmøder og chantede "Nam Myo Ho Rengay Kjo" så det battede. De fleste af Atlantas buddhister er nu sorte - for det meste unge med succes og høj levestandard, så jeg fik i høj grad entre til den sorte overklasse på de få dage. Om søndagen gik jeg dog med Flim til en sort overklasse kirke, som Tonys tanter hører til, og hvor Martin Luther Kings far skulle holde en gæsteprædiken.

Det var overvældende at komme dertil, for skønt jeg kom alene med Flim som eneste hvide, kom der straks flere hen og omfavnede mig for at takke for showet. De havde set det, da Tony viste det i byen i januar, hvilket jeg slet ikke var klar over. På samme måde løb jeg i øvrigt ind i folk overalt på østkysten - selv på gaden i N.Y. som kendte mig. Tonys tante, Joyce, havde lige været i København og besøge Nanuuk (Tonys søn), så vi havde selvfølgelig en masse at snakke om. I det hele taget er Tonys familie, som er spredt over hele østkysten, fantastisk dejlig og rar at bo hos, så på det meste af Turen boede vi faktisk hos dem.

Jeg opgav hurtigt mit mål med at besøge mange af dem i bogen, da det simpelthen var for besværligt at blaffe på de øde sideveje med Flim - og der næsten ikke er nogen mere, der tør tage blaffere op. Efter Atlanta tog vi videre mod Greensboro. Det var en besværlig tur, hvor vi ustandseligt blev standset af politiet, som sagde at så og så mange havde meldt os. Vi tog det selvfølgelig let hver gang, grinede af deres paranoia, og jeg lod Flim lege med alle politi­vognenes computere, geværer osv. på en måde som straks afvæbnede betjentene. På nær en kvindelig en, som absolut følte hun burde sætte os i fængsel (da det er ulovligt at blaffe i Georgia), men som diskuterede i over 15 minutter med mig om sine moralske kvaler over at sætte et to års barn i fængsel. Hun ville gøre det for at beskytte os mod alle disse farlige typer derude på landevejen. Jeg gav hende en lang belærende snak om at det netop var denne form for paranoia, som var noget af det mest under­gravende for trygheden i samfundet, tilliden til medmennesket osv.

Og til sidst lod hun os gå. Efter lang tid fik vi endeligt et lift med en ”John Bircher” (som I måske ved ligger langt ude til højre for Ku Klux Klan) og har deres egne våbentræningslejre rettet mod kommunister, sorte, F.N. osv. Men han elskede simpelthen Flim og insisterede på at vi skulle komme hjem og spise hos ham. Så det var langt ud på natten før vi ankom i Greensboro i Tonys gamle hus, som han har lejet ud til nogle.

Siden Vibekes afsked har Flim været så afhængig af mig, at han følger mig selv om jeg blot går til et andet rum, så jeg var lidt lettet over at han der i Tonys gamle hjem løb lidt rundt på egen hånd - indtil jeg kom ind i den tilstødende stue og chokeret så ham lege med en ladt pistol, der lå på bordet. Der er utroligt mange børn, der bliver dræbt på den måde hvert år i amerikanske hjem, men jeg havde ikke tænkt over denne mulighed her, da Tony aldrig havde pistol - og jeg på en eller anden måde stadig så det som Tonys hjem. Ellers har alle hjem især i Syden jo pistoler liggende og i en by i Georgia kan man nu blive straffet med fængsel i indtil fem år, hvis man ikke er i besiddelse af et skydevåben. 

Side 4

Da jeg kun var i Greensboro en nat, ville jeg ha at Tonys far fik Flim og se og blev derfor nødt til at køre over til hans bar. Jeg fik en hvid pige til at køre mig derover ved ikke at fortælle hende, hvor vi skulle hen (hun var en gammel ven), men da vi kom til gaden, nægtede hun slet og ret. Jeg sagde hun kunne låse dørene og blive ude i bilen og at jeg ville holde øje med hende inde fra baren. Det er den bar, der er omtalt på side 191 i bogen, men den er blevet en hel del værre siden dengang, og Tonys far har nu måttet lave en entre på 1 dollar for at holde de værste typer ude - med det resultat, at de nu står ude på gaden, hvor man er nødt til at kæmpe sig igennem dem.

Jeg vidste selvfølgelig at det at vi kom der med et hvidt barn var så usædvanligt og forbavsende for de kriminelle, at vi intet havde at frygte, men der var sådan en larm inde i baren, at vi næsten ikke kunne snakke med Tonys far, så vi gik hurtigt igen. Men han var enormt glad for at se Flim, som hele Tonys familie jo kender så godt fra billeder af Nanuuk. Næste morgen gik vi rundt til Tonys to bedstemødre, der forkælede ham på det groveste. Den ene af dem græd, da hun så os gå ud på landevejen for at blaffe videre.

Vi blaffede så ud til Greenville for at besøge playboymillionæren (side 116 i bogen), som jeg ikke havde set i syv år. Det var en stor oplevelse - ikke mindst fordi han og konen blev ved med at fortælle om at det var mine besøg i sin tid, der havde fået ham til at sælge hele sin millionforretning og derefter tilbringe de næste 6 år på landevejen - først som blaffer i Europa og Afrika og siden i deres motorhjem i Latinamerika. Jeg var lidt bange for hans reaktion på billedet i bogen, da han der er sammen med en elsker i sin playboytid - og hans nuværende kone er enorm jaloux. Så jeg havde skåret den side ud af bogen da jeg viste den til hende, men han selv reagerede positivt på billedet.

Næste dag kørte de os ud til landevejen, som han havde gjort det så mange gange før, fotograferede os med skiltet, og Flim og jeg tog så til Washington D.C. Fik et lift med en racistisk mand, der snakkede om niggere hele vejen, men han havde bilen fyldt med sodavand, madder og jordnødder såvel som kager, så Flim var lykkelig for ham. Det var den sidste del af vores tur, hvor det var ulideligt hedt. Overalt på turen sad Flim ellers konstant med sin vandflaske i vejsiden og legede med gummistumper fra biler osv. i de nogen gange op til 3 timer, det kunne tage at få lift, og havde han blot sin vandflaske, var det sjældent han mistede tålmodigheden.

Vi blev læsset af på ringvejen uden om Washington, hvor vi blev samlet op af den første motorcykel, jeg nogensinde har fået lift med. Jeg var noget betænkelig, men manden lovede at køre meget langsomt og det var kun en ganske kort tur ind til byen, så vi hoppede på - og Flim var henrykt. Det skulle vise sig at være langt mindre risikofyldt end den bybus, vi senere hoppede på inde i byen. Vi skulle ud af 16.de gade fra det hvide hus, og bussen var propfyldt og vi var de eneste hvide på den. Da jeg havde et barn med, fik vi alligevel et sæde lige bagved chaufføren. Så stod en mand på med 3 mindre børn. Buschaufføren forlangte at han skulle betale for børnene, hvilket manden nægtede og det udviklede sig til det helt store skænderi. Han råbte og skreg,


Side 5

var åbenlyst mentalt syg eller på narkotika, og pludselig trak han sin kniv og endte med at holde hele bussen som gidsel. Alle var bomstille i bussen, ingen turde røre sig i den forreste del og alles øjne var rettet mod Flim og mig. For eftersom galningen holdt buschaufføren op og vi sad lige bagved, svævede hans kniv vedvarende rundt over Flims hoved. Og manden havde helt åbenlyst ingen kontrol over kniven, mens han rablede sætningerne af "Nobody is going to fuck with my children". Ved hjælp af kniven skaffede han selvfølgelig straks sine egne børn et sæde hver. De sad skræmte lige ved siden af Flim, som godt kunne mærke at noget var galt og blev ved med at spørge hvorfor mandens kniv hang over hans hoved. Jeg selv har ikke været så angst i lang tid. Man kan selv ret let springe ud af en sådan situation, men ikke med et barn - og slet ikke i en overfyldt bus. Samtidig var jeg bange for at en eller anden bagfra i bussen skulle prøve at skyde manden ned - og f.eks. pga. af bussens bumpene rundt komme til at ramme os. Der er altid sådan nogle skydegale folk med, som hellere end gerne vil skyde sådan en stakkel ned i stedet for at tale ham til ro.

Efter en uendelig lang tid opstod der pludselig nogle tumulter, som jeg benyttede til at springe op og mase mig ned bagi. Og lidt senere beordrede manden bussen til at holde, hvorpå han stod af. Hvad jeg også hele tiden havde været bange for, var at det skulle udvikle sig til noget med racemæssige overtoner, hvilket let kunne være gået ud over Flim, som var eneste hvide barn ombord. Jeg svor bagefter at vi ikke ville tage med offentlig transport mere - om vi så skulle stå hele natten og blaffe.

Nå, de næste 4 dage boede vi i et dejligt hus med vores eget værelse, besøgte en del fonds (da vi søger om penge) og var i Zoologisk have med Flim, hvor vi så Maos verdensberømte pandaer som han gav Nixon i sin tid. Vi tilbragte også meget tid sammen med Harb Lelshab (I husker ham den sorte, der var i fængsel for mord i Danmark og siden arbejdede meget for os). Han har opgivet al sin venstre­orienterethed og arbejder nu som investeringskonsulent og har virkelig fremtiden for sig. Jeg kunne langt bedre lide ham nu og jeg tror helt bestemt at han vil klare sig godt.

Om søndagen havde hans onkel en stor familiepicnic i parken, og Flim legede der hele dagen med børnene. En dreng var han så glad for, at vi tog hjem med ham til moren bagefter, hvor de fortsatte legen. Men lige pludselig hørte vi gråd derindefra soveværelset - og vi så at Flim var faldet og på en eller anden måde havde splittet sin tunge. Han sagde han var faldet ovenpå drengen, men der havde ikke været noget skarpt i sengen. Så det var lidt mystisk. Men vi var klar over at han måtte på hospitalet. Harp kørte os derover - og ventede gennem hele det amerikanske hospitalsmareridt på at vi blev færdige langt efter midnat. Flim og jeg blev sendt ind i en fuldt udstyret operationsstue ved ni-tiden - og ventede der i over tre timer på at noget skulle ske. Skønt han ikke havde sovet den dag, var han enormt oplagt med sin blødende tunge - og ville absolut se på at et hold på 10 stod og bankede på en stor død mand ved siden af for at få mandens hjerte i gang igen. Senere sagde de at vi havde måttet vente så 1ænge, fordi de ikke kunne finde et mundgebis der kunne holde munden åben på et barn. Også derfor blev de nødt til at

Side 6

foretage operationen uden bedøvelse, og jeg blev sat til at holde Flims hoved efter at han var blevet lagt i spændetrøje. Det var ikke nogen let sag. Først tog de en krum nål, der virkede lige så tyk som selve tungen, og stak den lige igennem hans tunge og kunne derefter trække hans tunge ud af munden ved hjælp af tråde hvilket naturligvis gjorde enormt ondt. Så Flim skreg i vilden sky og blodet stod til alle sider. Derefter trak de så nålen fem gange igennem tungen og syede den sammen, men det blev på grund af den manglende bedøvelse ikke gjort særligt godt, så siden hen har han været lidt tvetunget og det har også kunnet høres på hans tale. Men Marly (Sockol, min gamle kæreste i SF) og andre 1æger siger at det slides til med tiden.
(Her glemte jeg at skrive at grunden til den lange ventetid og den manglende bedøvelse var at vi ingen penge og forsikring havde. Hospitaler skal tage sig af de fattige, som derfor får andenrangs behandling uden bedøvelse. Alligevel blev hospitalet ved med i årevis at sende mig regninger for operationen).

Da Flim nu ikke kunne spise hård mad de næste par dage, fandt han sig endnu en undskyldning for at få is. Vi skulle til New York næste dag for ikke at komme bagefter i programmet, men da det regnede og Flim jo absolut ikke var i tophumør og det pga. de mange byer og spaghettiveje er det vanskeligste stykke at blaffe i USA, tilbød Harb at tage fri fra arbejde for at køre os de 300 km til New York. Det var blot en af de mange sider ved ham der gjorde at jeg er kommet til at sætte enorm meget pris på ham hvilket Steen (min yngste bror) også kom til, da han boede hos ham for et par mdr. siden. Steen sagde bagefter, at Harb havde været den største op­levelse for ham på hans USA-tur.
(Han sagde efter sin lange blaffeture rundt i USA at Harb var den eneste fornuftige sorte han havde mødt, alle de andre var ”højtråbende og voldelige”, hvorpå jeg fortalte ham, ”Jamen vidste du ikke at Harb sad livsvarigt i fængsel i Danmark for et brutalt narkomord?”)

Harb købte så is og mad til Flim og fyldte bilen op med Patricias søns legetøj (Harb har selv for nylig fået en søn med Patricia, som var min sorte franske kæreste som Harb. Efter hans fængselsdom flyttede de til USA), som Flim sad og legede med i bagsædet hele vejen. Køreturen var også en glimrende lejlighed for Harb og jeg til virkelig at diskutere igennem hans fængsels­ophold, hans arbejde for os og alt det andet, der nu tog sig anderledes ud. Vi kom ind til New York sent på natten, men da vi nu kom anstigende tre personer, var det ikke så let for mig at finde nogle gamle venner, hvor jeg følte vi kunne være bekendt at bo. Efter lang tids søgen fandt jeg et sted hos en gammel ven langt ude i Brooklyn, så vi kørte derud. Det viste sig at være i et højkriminelt område.

Allerede den første nat jeg var der indbrud. Flim og Harb og jeg lå på en madras lige under vinduet og jerngitteret ud til baggården og var lige ved at falde i søvn, da vi pludselig hørte et forfærdeligt spektakel bagved Da vi kiggede op så vi en stor mand i færd med at brække igennem jerngitteret. Han virkede enormt professionel, stod endog med posen i hånden, men da damen vi boede hos hørte det, kom hun springende ind, råbende op, hvorefter manden roligt slentrede afsted ned ad baggaden. Han var enormt koldblodig, da han jo ikke kunne vide at vi ikke havde pistol.

Nå, efter den oplevelse tog det lang tid for Flim at falde i søvn - og de næste dage snakkede han meget om "manden der brækkede ind". "Sikke noget", sagde han igen og igen. Da Harb ikke havde været i New York før, viste jeg ham næste dag rundt i Harlem, hvorefter han kørte hjem til D.C.
(Jeg kalder hende ”damen” her, men det var faktisk min gamle sorte veninde Lynaise Dobbins fra Detroit, som jeg havde mødt 10 år før, da jeg fotograferede børnene med rottebid i hendes nabohus og som jeg også boede hos med Daniel, da han 9 år gammel var på turne med mig syv år senere i Detroit).

Da damen lå i krig med sin vært, bad hun os om at blive så længe vi kunne. Værten havde nemlig fjernet alle hendes yderdøre og låse for at få hende til at flytte. En metode værten havde brugt mod lejere i over ni år for at få dem til at flytte inden første måned - hvorved han kunne beholde depositummet og altså få dobbelt så høj leje. Og fjerner man folks døre i den del af N.Y hvor man normalt har 3-4 låse på hver dør, er det ingen sag at få dem til at flytte.

Side 7

Så vi lovede at blive der i stedet for at flytte ind til Manhattan, hvilket ville være lettere. Hun vidste heller ikke om indbrudsmanden havde været en del af værtens inti­midering. Men det var absolut ikke rart at bo der. Ikke mindst fordi det var mere end en times togkørsel fra Manhattan med den larmende og kriminelle undergrundsbane. Når jeg kom hjem om aftenen, skulle jeg sammen med Flim gå igennem et område, der lignede det udbombede Tyskland efter krigen, i mørke fordi folk havde skudt gadelamperne ud. Vi måtte gå midt på gaden, da fortovene er for farlige pga. potentielle angribere. Der lå bilvrag hele vejen - og vi så folk åbenlyst bryde ind i biler om aftenen.

Meget fik jeg ikke udrettet i New York. Ofte nåede jeg ikke ind til Manhattan før kontorerne lukkede - og når jeg endelig havde et møde i et eller andet fond, rodede Flim hele kontoret igennem mens vi snakkede så folk havde svært ved at koncentrere sig om emnet. Vi blev i byen nogle ekstra dage, fordi en af de helt store kanoner på ABC-television havde hørt at jeg var i byen og prøvede at komme i kontakt med mig. Han er i gang med at lave en Tv-dokumentarfilm om underklassen på 5 timer, til hvilket han har millioner af kr. til rådighed. Så det ville jo være fint hvis vi kan bruge noget af materialet der. Eller gå til CBS og sige: "Hør her, ABC er ved at lave et dokumentarprogram om underklassen. Vi kan tilbyde et færdigt program af samme længde som I kan ændre hist og pist, så det ikke er så venstreorienteret.  De store selskaber konkurrerer jo konstant om højeste seerantal. En aften på undergrundsbanen mødte jeg en gammel ven, som gav os pressekort til New York filmfestivalen, så sammen med Flim så jeg flere film i NY. Han ville normalt sidde i en times tid og så vende sig om og sige: "Den film er ikke god. Har de ingen børnefilm".

Nå, men højdepunktet på vores N.Y.-besøg var selvfølgelig den dag Vibekes skib skulle komme ind undervejs fra Canada til Sydafrika. Vi var på molen dagen før for at være sikre på at det var det rigtige sted, havde været på rederiet for at få adgangspas og stemningen var allerede dagen før skruet så højt op, at i hvert fald jeg ikke kunne sove hele natten. Vi skulle meget tidligt op for at nå ind til Manhattan ved 8-tiden om morgenen ved ankomsten. Flim var enormt imponeret af at se ”Mors skib”, men vi måtte gå på molen i over tre timer før vi måtte komme ombord.

Flim havde været så spændt, at han på vejen havde sagt: "Jeg er bange for mor". Og han var da også fuldstændig mundlam den første times tid. Og da han endelig begyndte at sige noget til Vibeke, var det konsekvent på engelsk, hvilket slog hende helt ud, da han automatisk altid snakker på engelsk til fremmede. Skønt det kun var en måned siden hun var rejst, var det alligevel som om det havde været en evighed, og det var et enormt emotionelt øjeblik for os alle tre. Men Vibeke skulle arbejde hele tiden mens vi var der (da de skiftede passagerer ud til Afrikacruiset) så de næste fire timer måtte vi hjælpe med at rede senge og gøre rent i kahytterne. Og da vi var færdige med den sidste, var det stort set tid for os at stå af. Vibeke græd i stride strømme (hun vænner sig aldrig til vores hyppige afskeder), men Flim og jeg var kommet til os selv på det tidspunkt.

 

Side 8

Den 2. december sejler hun så ind her i San Fransisco, hvorefter vi sammen tar hjem til Danmark i julen. Udenfor skibet mødte jeg en af vores tyske venner, som var blaffet helt over Amerika for at se Vibeke - og så ville de slet ikke lade ham komme ombord. Han er en af vores mange støtter - og havde blandt andet givet Vibeke, Flim og jeg en Kingsize seng, planter og stole. Vi havde jo ingen penge til møbler ved indflytningen. Så nu måtte jeg selvfølgelig finde et sted til ham at bo den nat.

Senere på dagen havde jeg et møde med en forlægger - Hill & Wang - som er en underafdeling af det store Farrar, Straus og Gireaux, som Davids søster Nancy arbejder for. (David Miller var min amerikanske medarbejder, som var blevet i Kbh for at køre showet videre). Han havde siddet og 1æst bogen hele dagen, og var vildt begejstret for den, så vi sad og snakkede på hans kontor til langt ud på aftenen. Han mente at det var en opgave for det større forlag, og foreslog at Nancy skulle lave den.

Hun her haft den liggende lige siden hun sidste år så showet i Kbh, men havde hele tiden følt at den var for kontroversiel og dyr for hendes forlag. Nu fik hun pludselig mod til den med den erfarne Hill & Wang-præsidents støtte at foreslå den til sin egen præsident. Tirsdag morgen fik jeg så en opringning fra hende:

Farrar, Straus og Gireaux’ præsident havde accepteret bogen og tilmed været enormt begejstret for den, så de ville straks sende os deres kontrakt. De vil udgive den næste september for at få rigelig tid til at placere den i New York Times Magazine og de andre vigtige blade. Der er den fordel ved Farrar, Straus og Gireaux, at det i modsætning til nogle af de helt store kommercielle forlag såsom Doubleday, der dumper stort set alt muligt skidt på markedet, er et højt respekteret litterært forlag, der har udgivet en lang række kendte forfattere, så alene det at bogen udkommer på FSG vil bevirke at den straks vil blive taget seriøst af pressen (midt imellem de millioner af bøger der udgives hvert år). Således har jeg bemærket, at Times og Newsweek, som kun anmelder en eller to bøger hver gang, igen og igen har FSG-bøger - skønt der er hundreder af forlag. Og FSG har tænkt sig at gøre det til en af deres store bøger næste år, så helt galt i byen går vi nok ikke.

For ikke at tale om at min personlige forlægger er søsteren til David, som har kørt vores show i over et år, og i øvrigt allerede har vundet flere "book awards" for sine personlige udgivelser. Samme aften var vi så til middag hos Nancy og hendes mand.

Nå, inden vi tog afsted fra New York skulle Flim få sig endnu en voldsom oplevelse. Vi var på vej mod China Town gennem Bowary-distriktet om natten for at spise med nogle venner, og jeg forklarede dem om Bowary, hvor folk jo ligger overalt på gaden, noget Flim blev ved at spørge om igen og igen i New York.

Men netop som jeg stod og pegede på en fuld mand, som var ved at vralte ud på gaden, blev manden ramt af en bil i fuld fart og slynget 6-7 meter gennem luften landende på hovedet, der selvsagt var en stor blodpøl bagefter. Da vi var de eneste vidner blev vi nødt til at blive der til politi og ambulancer ankom - gradvist omringet af op mod 50 råbende fulderikker, der hidsede sig op i en større lynchstemning mod det unge ægtepar i bilen. Det var ikke just hvad jeg synes Flim burde have set, men på den anden side har jeg selvfølgelig brugt det siden som en god lektie til ham om hvad der kan ske hvis han ikke holder mig i hånden, når vi går over gaden.

 

Side 9

Ofte spekulerer jeg på, hvad det egentlig gør ved hans sind at opleve al den vold herovre (også i det tilsyneladende mere fredelige San Fransisco).

Vibeke havde i øvrigt givet mig 500 dollars, som jeg skulle sætte i banken for hende, men da jeg ikke turde komme hjem til mit slumkvarter sent på natten med alle disse penge, besluttede jeg mig til at blive på Manhattan den nat og ringede rundt til alverdens folk, for at finde et sted at sove. Endelig fandt jeg et hos en sort pige, som er medlem af the New York Street Caravan Theater, som lige nu turnerer rundt i Danmark, så I møder hende måske. Men hvad hun ikke havde sagt på telefonen var, at hendes lejlighed ligger på et sted på the Lower East Side, som i det sidste par år har udviklet sig til det mest kriminelle sted i New York (værre en junkierne i Harlem).

Da vi kom dertil (Ave B og 2nd St) troede jeg det var et større folkemøde. Der var hundreder af narkomaner, stående, liggende, væltende og især svajende fra side til side. Intet politi kommer der mere. På gadehjørnerne stod konkurrerende sælgere af heroin råbende af deres lungers fulde kraft natten igennem om hvilken slags de solgte og hvilke kontaktmænd de bruger osv. Jeg havde simpelthen aldrig set noget lignende, så med mine 500 dollars var jeg virkelig gået fra asken ind i ilden. For at komme op i lejligheden måtte jeg i bogstaveligste forstand sparke mig igennem de liggende narkomaner i trappeopgangen, som jo unægteligt er nogle af de farligste mennesker jeg kender. Oppe i Sillus' lejlighed var der hyggeligt, men det var svært at sove med denne råben fra sælgerne varende ved hele natten uden for det åbne vindue. Og for at gøre det endnu mere dramatisk for Flim, blev der redt op til os på et par store puder lige nedenunder Sillus' 3 meter kæmpestore kvælerslange.


Nå, men efter alle disse intense New York oplevelser gjorde det godt at komme på landevejen igen. Det er så afslappende blot at køre disse 85 km/t gennem de store åbne og fredelige vidder tværs over landet. Vi startede om aftenen og ud på natten fik vi et lift med en lastbil, der kørte igennem hele natten til Chicago. Der var en hund med og det var Flims første truck-ride, så det var spændende. Han fik lov at køre lastbilen og at snakke i radioen med de andre lastbiler. Chaufføren købte nogle marihuana cigaretter over radioen, som jo også bliver brugt til at sælge prostituerede fra bil til bil.

Næste dag fik vi en masse små lifts, som gjorde mig bekymret over om vi kunne nå frem til tiden til nogle store shows i Californien, jeg havde lovet at komme til. I staten Iowa begyndte det næste nat at gå virkeligt langsomt. En homoseksuel kørte mig tværs over staten i håb om at opnå noget, men Flim vågnede op i sidste øjeblik og reddede mig. Så ved to-tiden om natten blev vi sat af midt på landevejen. Det var vidunderligt. Græshopperne sang overalt og i det fjerne glimtede lynene ustandseligt. Da Flim endelig blev træt af sceneriet, hoppede han op i ryg-bæreren nogen havde givet mig i NY og satte sig til at sove. I de næste 8 timer stod jeg med ham der på ryggen - ude af stand til at få et lift.

Side 10

(Jeg vil dog lige bemærke at selv med sådanne pauser er det hurtigere at blaffe tværs over Amerika end at køre i bil - og i hvert fald langt mindre trættende). Næste morgen blev vi endelig samlet op af en af svensk afstamning - Nebraska-området har jo en masse skandinaver - og han inviterede os til morgenmad. Vi hørte at der var stormvejr undervejs Og i løbet af dagen løb vi ind i mere og mere regn. Vi fik irriterende små lifts, så da en familie af dansk afstamning hen på eftermiddagen samlede os op og invi­terede os hjem til overnatning, så jeg ingen grund til at sige nej, da jeg nu havde opgivet at nå frem til det show i Sacramento. De puttede os i en dejlig seng ved 4 tiden om eftermiddagen. Jeg selv havde ikke sovet i to nætter, så jeg faldt straks i søvn sammen med Flims middagssøvn.

Da de vækkede os ved 7-tiden, havde de vasket al vores tøj, kaldt deres familie sammen fra nær og fjern for at de skulle se os - alle medbringende tøj til os. De havde fundet ud af at jeg kun havde et sæt tøj med mig - det jeg rejste i - og det var kun en tynd skjorte, da vi havde forladt Californien i 50 graders varme. Men de havde samlet os op i iskold regn – og nu var vi på vej ind i en snestorm i Wyoming. Flim havde selvfølgelig nok tøj med, men alligevel gav de ham en 1ækker dyr jumpsuit, som vi aldrig selv ville have fået råd til at købe. Jeg fik vindjakke og bluser og skjorter - mere end jeg har haft de sidste 3-4 år. Det fyldte så meget i min taske, at jeg måtte bede dem om at sende alle de Bibler, vi havde fået undervejs, med posten ud til S.F. Jeg måtte også snakke i en halv time i telefonen med en oldemor ude i Californien, som stadig kunne tale dansk. De fotograferede os på kryds og tværs og Flim legede pragtfuldt med dem hele aftenen. Bortset fra playboymillionæren, var det i øvrigt de første hvide, vi havde boet hos på hele turen - et ældre ægtepar, som aldrig har været udenfor Nebraska. De ville forresten sikkert blive enormt glade for at få en hilsen fra Danmark, hvis nogle af Jer har lyst til at skrive: Ed & Fran Hald, Box 286, Cozad 69130 Nebraska.

De bor lige i USA’s fysiske midtpunkt, så vi havde stadig 2.500 km at rejse. Lige siden New York var jeg begyndt at nævne for Flim, at vi var på vej tilbage til SF - til Howie, Anita og alle dem han holder af, men hver gang blev han enormt rasende. "Jeg vil hitch-hike", sagde han igen og igen. Han er blevet ligeså hooked på det som jeg, især lotterispillet i det. Næste dag gentog han således sit "Lad os finde en bil med en dreng i". Og sandelig om der så ikke kom en næste dag med en lille pige i, som tog os helt ud til Californien på to dage, hvor de legede uafbrudt sammen. Et sort-hvidt ægtepar, så pigen lignede Nanuuk på en prik. Var det ikke for pigen var vi sikkert stået af for at få lidt mere variation. De tog os med til deres bjerghytte højt oppe i Californiens bjerge og endte siden med at køre os helt hjem.

Men den aften vi kom hjem glemmer jeg ikke. Flim var fuldstændig slået ud over at være hjemme, lå hele aftenen og surmulede og ville intet sige til nogen og sagde næste dag adskillige gange: "Lad os gå ud og hitch-hike, far" visende mig den udstrakte tommelfinger. Nu er han efterhånden blevet glad igen - også for vuggestuen - og Vibeke ringede i lørdags fra Rio de Janeiro. Så alt er godt igen. Vores posthus har dog været lukket nogle dage pga. af et røveri, så brevet her er blevet lidt forsinket. Ja, det var alt for denne gang. Jeg håber I alle har det godt.

Kærlig hilsen Jacob & Jacob

 
 



Indeks over mine breve