Jacob Holdt
- samtaler om min barndom 

løst fortalt til Christina Gadiel sommeren 2000

 

Fortsat fra 1. del om min barndom

 

Vi kom jo efterhånden til Amerika, hvor jeg brød op fra Danmark i marts '73 som 23-årig. Jeg var inviteret til Canada af en canadisk piges forældre. Pigen havde jeg samlet op i Danmark og ladet hende bo hos mig, da hun dengang var en 17-årig run-away. Hendes forældre var taknemmelige for, at jeg havde taget mig af hende og inviterede mig derfor over for at arbejde på deres gård.

På vej til Canada mellemlandede jeg på Island. I flyveren havde jeg mødt en tysker og jeg kan huske vi kom ind klokken fem om morgenen og tænkte hvor fa'en vi skulle gå hen. Vi havde bare tænkt os at blive der et par dage.

Vi sad og drak morgenkaffe og han sagde, han ville tage på vandrehjem og jeg kan huske jeg sagde som en joke: "Det her land er så lille, så hvorfor ikke gå til præsidenten?!" Det startede altså bare som en silly joke. Men jeg slog op i telefonbogen og fandt præsidenten og ved nitiden gik jeg hen og bankede på. Men det var den forkerte, jeg kom til. Det var handelsministeren, der var i familie med præsidenten, men de talte norsk og var meget søde og inviterede mig ind på morgenmad. Mens jeg sad der og snakkede med deres datter, som hed Dora, så fandt jeg ud af, at hendes kusine, som var præsidentens datter også hed Dora og det var lige, hvad jeg havde brug for at høre. For jeg havde jo spurgt om at se præsidenten, så de kørte mig i en ministerbil hen til præsidenten og satte mig af der.

Jeg bankede på og han kom ud og så meget vred og fjendtlig ud, så derfor sagde jeg straks om jeg kunne se Dora, som om jeg kendte hende. Han sagde: "Ja, hun sover, men du kan komme ind og vente." Jeg kan huske, jeg stod i min store får-pels og et vietkong tørklæde en kæreste havde strikket til mig. Jeg må have set fuldstændig vanvittig ud i hans øjne, da han var sådan en meget konservativ type. Senere stod Dora op og da var præsidenten heldigvis gået, så jeg fik sat Dora ind i situationen. Hun synes, det var helt i orden og meget skægt. Klokken tolv spiste jeg med højesteretsdommeren og så blev jeg ellers lagt i seng. Så der oplevede jeg noget som jeg ellers aldrig havde oplevet. Jeg kom ind i et nyt, fuldstændigt ukendt land, spiste morgenmad med handelsministeren, frokost med højesteretsdommeren og lagt i seng hos præsidenten på den samme dag. Det tænkte jeg, det ville jeg da prøve at gentage i USA.

I hvert fald blev jeg gode venner med Dora – det er sjovt, der gik tyve år før vi blev kærester igen. Jeg var taget op til hende til vores tyveårs jubilæum og det synes hun var så sjovt, efter hun havde været igennem skilsmisse og det hele, så hun begyndte at ligge an. Siden hen har jeg så boet der et par dage, når jeg er taget fra USA til Danmark.

Efterhånden havde jeg været på Island i tre uger. Det trak ud med at komme videre for jeg synes, det var så spændende en verden der. Indtil de så ringede fra Canada og siger: "Hvor bliver du af?" Så måtte jeg tage videre.

Jeg tog til New York og jeg kan bare huske den første dag jeg kom ind - nu skal jeg ikke gå i detaljer med alt det her - men mit engelske var ikke for godt og der kom én op til mig og spurgte: "You got the time?!" Og jeg sagde: "For what?!" og så begyndte han at grine, jeg havde jo totalt misforstået det.

Efter en uges tid tog jeg til Canada og kom i gang på gården. Det var en oplevelse at komme der op med en fantastisk natur. Det var en meget rig læge, der havde købt den her luksusgård for at kunne afskrive den over skatten og jeg skulle bare bestyre den. Hans datter havde jeg et forhold til, men samtidig fik hun et forhold til en revolutionær fra Argentina, der var i Canada. Så vi delte hende hele den sommer. Han var meget venstreorienteret, så sammen med ham planlagde vi at blaffe til Chile og støtte Alleende. Det gjorde vi jo så aldrig. I weekenderne tog vi ind til Toronto og jeg kan huske alle de skønne unge, der gik op ned ad Young Street. Men jeg følte mig meget frustreret, fordi hun nu boede sammen med ham, så havde jeg jo ikke nogen kæreste deroppe. Jeg kan huske, jeg var så ensom derude på den gård og jeg kunne ikke få kontakt med canadiske unge. De var bare overhovedet ikke åbne. I hele den tid jeg boede i Canada, fik jeg aldrig en canadisk kæreste. Jeg kan huske, at jeg på et tidspunkt var så frustreret, måske var der også en anden grund, men jeg ville høre, hvad der var galt med mig, så jeg gik til læge eller en psykolog. Derefter begyndte jeg at skrive hjem til mine gamle kærester, blandt andet Lotte og Lisbeth, og spurgte om de ikke havde lyst til at komme derover.

Men alt ændrede sig i samme øjeblik jeg kom til USA. Der var en enorm forskel fra canadierne til amerikanerne og den dag i dag oplever jeg Canada som et lukket samfund, på mange måder, i forhold til USA.

Men Canada var en oplevelse, jeg boede alene i en lille hytte og sad og skrev og skrev og skrev. Jeg havde alverdens venstreorienterede værker. Det var nok min mest revolutionære periode. Noget af det, som gjorde stærkest indtryk på mig var samværet med de amerikanske desertører, det var de mest tænksomme unge, der flygtede derop for at undgå krigen. De var fantastiske at være sammen med. Omkring juletid inviterede en amerikansk pige mig ned til Sankt Louis og det var hele tiden mit mål, at jeg ville ned til Latinamerika.

I Sankt Louis stiftede jeg bekendtskab med ungdomsoprøret i USA, mange af dem havde mistet venner i Vietnam og det var selvfølgelig der, deres modstand kom fra. Det var en utrolig tid. Jeg blev straks helt forelsket i den amerikanske ungdom og det var også der, jeg første gang oplevede det der fuldstændig vilde seksuelle.

På et tidspunkt mødte jeg en pige, der bare var klinikassistent og hun synes mine tænder trængte til en rensning, så hun spurgte om jeg ikke ville komme til hendes klinik om lørdagen, hvor den stod tom og så ville hun gøre det gratis. Så kom jeg til hendes klinik og lagde mig i tandlægestolen og så ved jeg ikke hvad der skete, men jeg blev i hvert fald mere eller mindre voldtaget i den der tandlæge stol.

Men det jeg ville sige med hende var, at hun var sådan en hel jævn pige, hun hed Sharon Holland, uoplyst og uuddannede og boede derude i midtvesten og jeg kan bare huske at jeg holdt foredrag for hende om alt det revolutionære og Vietnam og hun lyttede med store ører. Det har gjort indtryk. Jeg tror, jeg har indoktrineret hende grundigt, for nogle år senere begyndte hun at optræde som taler til demonstrationer rundt om i landet. Hun var blevet talsmand for Vietnam-bevægelsen imod Vietnam-krigen.

Det jeg vil sige med der her er, at jeg satte nogle ting i gang i hende, som lå i tiden, men hun havde bare brug for det input, hun fik fra mig. Så det var utroligt. Efter to år var hun i den lederstilling. Jeg tager altid tilbage for at besøge mine gamle kærester og med tiden blev hun mere og mere militant, hun samlede våben til revolutionen og flyttede ud i skoven for at gå under jorden – og jeg tænkte: "Hvad fanden er det du har sat i gang?!"

Jeg boede i et kæmpe stort hus, hvor alle byttede partnere hele tiden. Det sidste jeg hørte til Sharon Holland var, at hun blaffede igennem et indianerreservat i Arizona. Hende har jeg mistet forbindelsen med, men hun kommer tilbage på et tidspunk, ved jeg.

Derefter ville jeg blaffe til et af de store Vietnam-demonstrationer i Washington, men jeg turde det ikke. Jeg var simpelt hen så bange for at blaffe, bange for, hvor farligt det er. Så det endte med, at jeg tog tilbage op til Canada - for at blaffe tværs over Canada - for at komme ned til Californien. Jeg fik et lift af en fyr i en folkevogn uden varme midt om vinteren. Senere samlede vi en fyr op, som havde en kæmpestor guitar og sin lille vovhund, som tissede hele vejen og hver gang den tissede, så frys det tis til en stor isklat. Det var en lang tur ud til Vancouver og jeg tror jeg talte telefonpælene hele vejen derud.

I Vancouver kom jeg også i kontakt med en masse Vietnam-desertører og kom blandt andet til at møde Mike Mainsfield, der var senatsleder i kongressen i USA.

Så blaffede jeg fra Canada til San Francisco. Jeg skulle finde et sted og bo og den allerførste jeg mødte viste sig at være en sort student. Han sagde, jeg kunne komme og sove hos ham, fordi han skulle alligevel læse hele natten. Det var ved middagstid, senere på dagen mødte jeg nogle unge piger som jeg havde langt mere lyst til at bo hos, men det var allerede blevet et princip for mig, at man skal sige ja til den første invitation, man får. Med tiden udviklede jeg det der med ikke at krænke gæstfriheden. Jeg endte med at gå tilbage til ham om aftenen og kom til at sove i hans seng og han satte sig også til at læse, men pludselig midt om natten så vågnede jeg ved, at han voldtog mig simpelt hen. Han var homoseksuel. Og det var en forfærdelig oplevelse, det var virkelig voldtægt med analsex og alt muligt og jeg svor siden hen at jeg aldrig ville gå det igennem igen. Det var derfor, jeg udviklede alle mulige teknikker til at tilfredsstille dem inden, de nåede dertil.

Jeg vil sige, noget af det jeg har lært med årene er, at alle de store oplevelser, alle de ting, der har gjort bogen og showet til en succes, de er startet med en smerteoplevelse og det er et mønster, jeg har været lidt tid om at opdage.

I hans tilfælde skete der så det, at morgnen efter var det søndag og han spurgte om, jeg ikke havde lyst til at gå med i kirke. Jeg kunne se, han så meget brødbetynget ud, han var klar over han havde gjort noget forkert. Jeg prøvede at lade som om, at det var helt i orden og sagde, at det ville jeg gerne, mens jeg bare grundigt ærgrede mig over, at jeg ikke var gået med de to søde piger hjem.

Han tog mig til en kirke, som allerede dengang var en meget revolutionær kirke, der var ledet af en sort præst. Det første han havde gjort som metodistisk præst var at fjerne korset i kirken og sætte et rockband derop i stedet for. Langsomt forvandlede han kirken til et stort søndagsrockshow med slideshows med budskabet "Celebration af life". Jeg har skrevet en artikel om det, som ligger på Internettet. Det blev jeg dybt grebet af. Præsten var i stand til at integrere sort og hvidt, homoseksuelle og indianere – alle mulige. Det er den eneste integreret kirke, jeg nogensinde har fundet i USA.

Men min rejse skulle fortsætte, så jeg gjorde ikke noget ved kirken umiddelbart efter. Men fem år senere var jeg blevet gift med en sort pige og vi søgte ud til kirken igen, fordi jeg ville arbejde der. Der var et stort køkken, hvor man bespiste de fattige.

Det blev faktisk starten til det, der slutter hele mit show: drabet på Pop-eye Jackson: en fængselsleder, der bliver dræbt, hvor jeg var lige ved at blive dræbt sammen med ham. Det er en af de ting, jeg kan se i dag har gjort bogen og showet til en succes. Og den succes går tilbage til smerteoplevelsen.

En dag kom der en ældre sort fyr op til mig, han så meget genert ud og begyndte at snakke med mig og sagde, han kendte mig fra før i tiden. Han sagde, han hed George og lidt senere dristede han sig til at sige, at jeg vist havde boet hos ham engang og så kunne jeg straks regne ud, hvem han var og så måtte jeg give ham et ordentligt knus, for jeg vidste, det var ham, der havde sat så mange ting i gang for mig. Så den smerteoplevelse var virkelig vigtig for mig.

Men det var den erkendelse af, at hvis jeg begyndte at sige nej til smerten, hvis jeg begyndte at sige nej til alle de der former for udnyttelse, ja så ville jeg begynde at lukke mig for de der fantastiske oplevelser. Og det var jo dem, der gjorde at jeg kunne gå alle de der ting igennem, for jeg begyndte jo hurtigt at fornemme gennem rejsen: at ud af en smerteoplevelse og dårlige oplevelser, så kommer der noget fantastisk. Du fortjener at komme i Himmerige bagefter. Og netop i troen på, at ens smerte er godt for noget, det gør jo, at man kan overvinde og overleve den smerte. Derfor tillod jeg mig selv igennem de næste år at gå igennem alverdens ting, som jeg ved de fleste andre ville have vendt sig imod. Det er jo selvfølgelig det folk tolker som en åbenhed, men jeg føler egentlig det var en beregnethed - for jeg jo set det mønster meget tidligt. Jeg var klar over, at hvis jeg ikke havde mødt ham, havde jeg ikke set den kirke næste dag og det var en stor oplevelse for mig. Så sådan startede det med en dårlig oplevelse og en god oplevelse på samme tid.

Senere lykkedes det mig at blive accepteret som det eneste hvide medlem i et sort kollektiv, der var leddet af Angela Davis. Hvordan det gik til, kan jeg ikke huske, men jeg var utrolig stolt af, at jeg var havnet lige midt i venstrefløjens centrum. Sådan så vi det i hvert fald på det tidspunkt. Igennem dem mødte jeg alle de store, sorte pantere. Angela Davis var fængslet på det tidspunkt, men hun fik stadig sin post fra hele verden sendt til kollektivets adresse, så det skulle vi køre ud til hende: kæmpe postsække med breve fra blandt andet Østtyskland og Rusland. Det fik virkelig én til at føle, at man var med i revolutionens øje. Det her ligger helt tilbage til det første år i USA. Jeg har lidt svært ved lige at hitte redde i den rigtige rækkefølge. Det var i hvert fald med til at bestyrke mig i, at det var en revolution vi var i gang med, hvad det så var ved jeg ikke, man var jo lidt dum og naiv.

Jeg kan huske, vi holdt en stor fest med alle de der politiske aktivister og jeg havde røget alt for meget hash, så da jeg trådte ud på gaden om natten, var jeg godt skæv. Lige før jeg går forbi et busstoppested, hvor der står tyve mennesker, bliver jeg røvet af tre sorte med pistol. Det var virkelig chokerede, at fire-fem meter fra alle de mennesker står de og røver mig på åben gade. Jeg havde været i blodbanken den dag, jeg solgte jo blod for at finansiere mit ophold og havde fået mine fem dollars og de tog så alle mine fem dollars. Og jeg kan bare huske, hvordan jeg rystede efter, jeg havde stået foran det pistolløb.

Det var en skelsættende begivenhed for mig, pludselig at føle sig så magtesløs mod en vrede man slet ikke havde kendt før i sit liv. De havde solbriller på og det gav en følelse ikke at kunne trænge ind bag de mennesker. Derfor blev det så magtpåliggende for mig de følgende år at trænge ind og finde ud af, hvad der var bag ved de solbriller. Og det synes jeg selvfølgelig lykkedes mig i en eller anden grad på den måde, at da jeg fem år senere havnede i fængsel, så jeg dem igen i fængslet og denne gang som mennesker.

I hvert fald de der tidligere begivenheder - det var alt sammen noget, der skete indenfor de første to, tre, fire dage efter, jeg var kommet til Amerika - var meget formative for mig.

Så skulle alle til de store demonstrationer i Washington og det er femtusind kilometer fra Californien, men det lykkedes mig at finde et lift, der kunne køre mig helt til Detroit. Detroit har jeg et kapitel om i bogen, så det behøver jeg ikke at gå ind i. Jeg prøver her at gå udenom nogen af de ting, som står i bogen. Men jeg fik i hvert fald nogle ghettovenner der, som jeg mødte gennem en sort studerende, vi samlede op på vej derover - og det er nogle af mine bedste venner i dag. Ham vi samlede op, blev dræbt nogle år efter og allerede mens jeg boede der de første dage blev en meget kendte ghettodigter dræbt. Det gjorde et stort indtryk på mig, for han blev simpelthen henrettet af et nakkeskud. Det var en utrolig vold, jeg oplevede der, men de var så kærlige og så varme, at det gjorde et usletteligt indtryk på mig. Og den der forfærdelig by Detroit, som er en stor ghetto, jeg følte bare jeg måtte tilbage til den, for jeg havde oplevet sådan en menneskelig varme der.

Jeg skulle videre ned til den store Vietnam demonstration i april-maj '71. Jeg havde fået et lift derned og der kom over 1 million demonstranter. Da jeg vi kom til Washington, gik jeg ud i byen for at finde et sted at bo og efterlod min rygsæk i bilen. På egen hånd skulle jeg ud og finde et sted at bo og det siger noget om tiden, hvor let det var at finde noget.

Jeg tror en af de første søde unge piger jeg spurgte, jeg spurgte altid afvæbnende: "Do you know any place I can stay. I'm a traveller from Denmark?" og hun sagde: "Oh, you can stay with me." Så tog jeg hjem og boede hos hende. Allerede samme nat blev det et kæresteforhold. Hende boede jeg hos i ugevis. Det, der skete var, at hun var tydeligt interesseret i, at jeg skulle blive der og var bange for, at jeg ville løbe væk næste dag, så hun ville have vi hentede min rygsæk samme aften frem for, at jeg hentede den alene næste dag. De andre fra bilen var målløse over, at jeg allerede havde fundet et sted at bo, alle de andre unge skulle campere rundt omkring og jeg var den der luksus traveller og det skete bare gang på gang. Men det var også i kraft af, at jeg var dansker og det gav folk mere tillid til mig på den måde. I hvert fald var jeg hende dybt taknemmelig, for næste dag var bilen stjålet og det ville min rygsæk også have været, hvis den var blevet i bilen.

Den 29. april købte hendes far mig en stor fødselsdagskage fra det danske bageri, hvor der stod "Tillykke med fødselsdagen Jacob". Han havde en høj stilling i regeringen og var på vej hjem fra et møde med Nixon den dag. Jeg tænkte: "Det er sgu' da utroligt! Den mand man hader mest i hele verden, har han lige været inde og snakke med!" Jeg så jo ham som en del af hele det der establishment, vi var oppe imod - og så var han alligevel så kærlig. Det var samme dag alle Vietnam veteranerne kom humpende og kastede deres medaljer i foragt op mod kongressen, tit grædende for de var jo indoktrineret til, at det var en stor fortjeneste at få, men de havde nu vendt sig imod krigen. Jeg var meget interesseret i at tage billeder af hele demonstrationen, men et sted blev jeg tåregasset så voldsomt, at jeg havnede på George Washington hospital.

Nå, hvad der ellers? Resten af den sommer blaffede jeg rundt i ghettoerne på østkysten og der var det, at mine første ghettokontakter kom. Alfonso mødte jeg allerede den sommer og vendte tilbage til ham mange gange siden. Og det er meget skægt, fordi første gang han så mig komme gående om natten, prøvede han at røve mig, men på en eller anden måde undgik jeg det, til trods for at han var junkie og kriminel. Jeg kan ikke huske, hvordan jeg fik det forpuret. Det har han underholdt mine elever, hver gang jeg har kaldt ham ind til et foredrag som repræsentant for ghettoerne. Han var døende af AIDS, sidst jeg var der med dansk fjernsyn.

På en eller anden måde blev de første hjem jeg kom i indenfor det første år, jeg var i USA til varige venskaber, man knytter sig meget stærkt til de allerførste hjem, der giver en varme og gæstfrihed. I et af hjemmene ville datteren så gerne med ud og rejse, hun hørte alle rejsehistorierne og spurgte: "Må jeg ikke nok komme med ud og rejse?" Og jeg sagde: "Jo, men du skal være lidt ældre." Da hun så var seksten og blev ved med at plage sagde jeg: "Ok, jeg vil tage dig med, hvis din mor giver dig en skriftlig tilladelse til det, for jeg vil nødig fanges derude på landevejen med en sort mindreårig pige." Og så tog hun med og vi blaffede rundt i hele syden og besøgte noget af hendes familie og jeg fik mange gode billeder på den tur. På et tidspunkt besøgte vi hendes fætter, som lige havde skudt sin bror halvt ihjel, alligevel gik han rundt i natten og vi gik med og jeg tog en masse billeder af ham røve folk og sådan noget. Han endte med at få seksten år i fængsel, men klarer sig fint i dag.

Nu springer jeg et par år frem. Jeg tog hende med ned til en playboy millionær nede i North Carolina. Jeg havde min egen nøgle til hans kæmpe luksushjem. Vi kom midt om natten, fordi vi blaffede. Jeg havde mit eget værelse med vandseng. Jeg endte med at have et forhold med hende. Det var egentlig ikke meningen, men jeg ved ikke, det var ligesom, det lå i luften på den tur. Playboyen blev noget forbavset næste morgen, da han så en sort nøgen pige vandre rundt i hans stuer. Det kan vi stadig grine af. Hende og broderen kom siden til Danmark og besøgte os. Jeg kan hoppe rundt i alt det her.

Det, der skete sidst den sommer i '71 var, at jeg skulle til Canada, som jeg skulle hver tredje måned for at få fornyet mit visum. Jeg kunne gøre det for ti dollars i USA, men det havde jeg ikke, så jeg blaffede op til Canada. På vej til Montreal mødte jeg Marley, den jødiske pige. Jeg kan huske jeg fortalte hende, at jeg havde den danske rekord i højdespring på det tidspunkt – og hun var meget interesseret i ben, så hun inviterede mig med hjem den nat, selvom hun havde besøg af en gammel kæreste, under påskud, at det var for at se mine ben.

I hvert fald så startede vi et forhold på stedet og blaffede så sammen til Quebec og der var ingen steder at sove, så vi endte med at sove i fængslet, der var indrettet som Herberg. Jeg tror aldrig, vi så noget af Quebec, for vi lå bare dagen lang i den seng og bollede. Det var et fantastisk godt forhold lige fra begyndelsen. Hun kom fra en rig familie, men vi havde ingen penge, så vi stod et sted og tiggede mønter til "at flyve hjem til hendes syge far" som vi sagde. Vi endte i hvert fald med at blaffe til Boston, hvor hendes forældre boede og så videre til New York, hvor jeg boede hos hende i lang tid og det var så slutningen på det år. Igennem hende fik jeg arbejde i The village, en folkemusikklub. Det var der, jeg smed Bob Dylan ud, da jeg havde fået besked på at smide alle, der lignede puertoricanere og sorte ud. Det skabte lidt af en skandale og ejeren kom løbende og sagde: "No, no, no – don't you know who it is?! It's Bob Dylan!"

Jeg fik altid betaling på stedet, om natten skulle jeg gå hjem gennem et junkieområde, hvor det var ret farligt at gå om natten, så jeg gik med sådan en stor stok for at slå narkomanerne væk. Jeg kom altid helskindet hjem, men jeg kan bare huske den angst, jeg havde, når jeg skulle gå hjem med de penge som jeg gik med i skoene. Det var mange penge for mig, men det var selvfølgelig ikke særlig mange penge. Det sted jeg boede med Marley, det er blevet mit favorit sted lige siden.

Er vi ved at have nok af al det der? Tror du ikke vi skal springe alle de der vagabond år over, som er så godt beskrevet i bogen og begynde at fortælle om nutiden eller de senere år, hvor jeg begynder med showet?

Jeg ved ikke, omvendt er dine vagabond år vigtige for dig ikke?

Jo, og jeg har altid sagt, at en dag ville jeg fortælle sandheden om dem – en bog, der kunne hedde: "Amerikanske billeder på sengekanten"

Marley var mig intellektuel overlegen, hun studerede psykologi og var en meget god rådgiver for mig. Hun har påvirket mig utrolig meget. Jeg flyttede ind til hende i september. Vi havde et fantastisk forhold. Efter det gik i stykker, anbefalede hun mig til sine veninder, fordi jeg var så god, men sådan noget er jo kemi og intet fungerede mellem mig og de andre. Jeg har aldrig forstået, hvorfor folk bliver gift efter kun at have prøvet en person, for min erfaring siger mig, at det er kun en ud af hundrede, man har får et godt seksuelt forhold til. Hvorfor skal man så lige gifte sig med de nioghalvfems andre, fordi man tilfældigt lige møde dem først? Det er også lidt overfladisk at sige det, for vi ved jo alle sammen, at man bygger et forhold op med tiden. Det har jeg blandt andet gjort med min kone.

Ved juletid fandt Marley og jeg nogle billige billetter hjem til Europa og vi kom så hjem uden at have sagt noget til min far. Vi blaffede hele vejen fra London.

Jeg kan huske, jeg havde hugget så mange bøger, Vietnam-litteratur til Vietnam-komiteen i Danmark. Jeg følte mig jo virkelig som en revolutioner, jeg skulle støtte den bevægelse, der var på det tidspunkt og ende den krig. Hun har aldrig tilgivet mig det, men hun skulle jo slæbe to store kufferter fyldt med bøger. Jeg havde jo ingen penge, jeg havde bare hugget dem rundt omkring. Det er vist første gang, jeg overhovedet siger alt det her. Jeg kan huske, jeg var så god til det.

Jeg havde en kappe og så gik jeg ind i en boghandel, hvor jeg kunne få en bog om på ryggen. Så gik jeg ind i den næste boghandel, hvor jeg havde bogen i en plasticpose, som jeg lagde på skranken og sagde: "Kan I holde på det her, mens jeg kigger mig omkring?" Så tog jeg en eller to bøger og gik videre til den næste boghandel med tre bøger. Jeg kunne altid efter en jagt komme hjem med en stak bøger. Og de blev så givet kvit og frit til Vietnam-bevægelsen i Danmark. De har dem stadigvæk, så det er mit bidrag til verdensrevolutionen.

Vi blaffede så hjem og så stod vi der i kirken juleaften og min far var ved at tabe mund og næse, da han så os. Mine forældre, de elskede Marley, de har til den dag i dag fortalt min kone, at det var den bedste kæreste, jeg nogensinde slæbte hjem. Hun var utrolig charmerende. Bagefter blaffede vi rundt i Europa og så skulle Marley tilbage til USA og studere.

Mine billeder var primitive dengang, men alligevel påvirkede de folk, da jeg var god til at komme ind til det, der talte noget dengang: Angela Davis, ghettoerne, Sort panter og så videre. På et tidspunkt var der en fra fjernsynet, der spurgte efter flere billeder til en billede dokumentarfilm og det var det, der satte gang i min fotografering. De første billeder var taget mere for bare at vise mine venner i Danmark et eller andet.

På et tidspunkt ringede Marley og sagde, at nu skulle jeg komme tilbage, men jeg havde lige et eller andet, jeg ville være færdig med. Hun sagde, jeg skulle skynde mig, for hun var ved at blive forelsket i en cubaner, som var en af Fidel Castros comrades, der var meget højt placeret og han var blevet anti-revolutionær. Det var det værste Marley kunne gøre mod mig – at være sammen med en af Castros fjender, det var at sabotere alt det, jeg stod for. Men jeg nægtede at give ind og tænkte, at det bare var for at drille mig. I hvert fald, da jeg kom tilbage var det for sent, hun var flyttet sammen med ham. Og så begyndte hun tilmed at klæde sig borgerligt. Det var jo ikke kun en politisk revolution i gang, men også en kulturel - og man klædte sig vildt og som hippie med langt hår. Så da jeg kom tilbage var det for sent. Jeg vil sige, at jeg var frygtelig slået ud bagefter, det var et hårdt slag, men på en eller anden måde analyserede jeg mig hurtigt frem til, at det var nødvendigt.

Det er igen det med den smerte. Jeg havde på en eller anden måde bevidst brændt broerne bag mig for at komme videre. Det lå i luften, at vi skulle giftes og have hendes forældres hjem, men jeg følte ligesom, at det var ikke mig. Igen var det kampen mellem sværdet og blomsten: skulle jeg dyrke det forfinede og bare slå mig ned og nyde tilværelsen eller skulle jeg kæmpe videre – i hvert fald i mit eget hoved – for den bevægelse vi var i gang med.

Så den sommer, hvor jeg blaffede rundt i USA var meget smertefuld. Men allerede året efter, hvor jeg kom tilbage til New York og kom til at bo i nærheden af Marley, kom hun over og sagde, at nu var det slut med forholdet til ham og om vi ikke kunne starte vores forhold igen og tage sammen til Sydamerika og kæmpe for Allende. Nu var hun så slået over i den anden politiske grøft igen. Men nu havde jeg fået smag for friheden og var fuldstændig komfortabel med at blaffe. Da jeg havde mødt hende var jeg stadig angst og bange for at blaffe. Men nu elskede jeg bare den frihed og at kaste mig ud i hvem som helst. Intet kunne binde mig igen, så jeg sagde nej. Jeg fik chancen igen flere gange, men hun endte med at blive gift med en jøde.

Men det var lidt styrende for mig i mit sind i flere år - og vi vil altid være knyttede til hinanden på en eller anden måde.

Så kommer alle de der vagabond år, hvor det bare er rundt og rundt og rundt i landet og den ene oplevelse efter den anden - og det kan jeg jo snakke i tyve timer om, så det tror jeg ikke jeg skal. Skal vi ikke hellere afslutte det?

Jeg kom så hjem fem år efter med en sort kone, som jeg havde glemt at fortælle mine forældre, at jeg var blevet gift med. Så min far stod og samlede mig op i Holland og jeg sagde: "Nå, det er for resten min kone." Nå, det var da hyggeligt. Og det var et forfærdeligt ægteskab, men hun havde reddede mit liv på et tidspunkt, ved at overtale mig til ikke at tage med Pop-eye hjem og det kunne mine forældre forstå, selvom de ikke kunne klare hende. Hun var underlig.

Jeg var frygtelig deprimeret, da jeg vendte hjem fra USA, på en eller anden måde følte jeg, at jeg altid ville være vagabond. Det var den lykkeligste tid i mit liv, bare at leve på landevejen. Men der skete nogle ting. Nogle af mine bedste venner var blevet myrdet og det begyndte at blive lidt for varmt under fødderne på mig til allersidst. Så jeg blev nødt til at tage hjem på det her tidspunkt og satte så der her lysbilledshow sammen.

Jeg startede med at vise det i Treenighedskirken og jeg kan bare huske, at folk var rystede - og jeg var helt rystede over folks reaktion: "Hvordan kunne folk være rystede over det makværk, jeg havde lavet?" Der var sket det, at jeg havde levet under sådan nogle forhold i så lang tid, så jeg ikke tænkte over det som noget særligt mere. Jeg har aldrig lavet noget, som kom så let til mig. Jeg kom hjem til min far og skrev manuskriptet fuldstændigt afslappet på et par uger. Jeg delte nogle billeder op i stakke og skrev en historie til, i den rækkefølge billederne nu lå. Og det blev øjeblikkeligt en succes. Folk stod i kø, så inden året var omme var jeg millionær. Det væltede ind med penge det år. Det var de penge, der gjorde, at jeg overhovedet kom rigtig i gang. Jeg købte min første bil og jeg var så stolt af min folkevogn til tretten tusind. Husets teater stillede scenen gratis til rådighed for mine shows. Det var en utrolig tid. Men der er så meget sige om alt det.

Hver aften stod røde roser ved min skranke i Husets teater og jeg vidste ikke, hvor de kom fra. Efter en uge opdagede jeg, at de kom fra en, der hed Anni. Hun var meget genert og boede ude i Brumleby, jeg kontaktede hende så og vi blev lidt kærester og jeg blev straks afhængig af hende, hun var utrolig god til at skaffe alt muligt. Jeg havde brug for en stor båndoptager og hun kendte bare nogen, der solgte sådan noget og jeg havde brug for et sted at bo – jamen, hendes eksmand var ved at flytte til Australien og så endte jeg med at få al hans udstyr inklusiv hans kone, lejlighed - og meget af det har jeg stadig stående den dag i dag. Han var en af dem, der virkelig har haft succes med at lave lysbilledshows i Danmark, så jeg lærte jo også meget af ham. Men ud af samarbejdet med Anni kom der også et fantastisk kunstnerisk samarbejde, hun havde aldrig lavet noget kunst før, men det var skægt for, da jeg kom hjem til hende i Brumleby, hang der et stort portræt af mig lavet af tøj. Et vægtæppe, hvor hun havde sat nogle klude sammen, der var blevet til et portræt af mig og det var jeg meget imponeret af. Og jeg tror, at det var mig, der sagde det - om hun ikke kunne lave sådan nogle ud fra nogle af mine billeder og så begyndte hun at lave det og det blev til større og større vægtæpper.

Et år eller to senere havde hun udstilling inde på Charlottenborg og nogle af dem var så store, at de gik fra gulv til loft derinde. Det blev begyndelsen til hendes kunstneriske karriere. Og det har hendes forældre og mange takket mig for siden. Vores forhold gik fuldstændigt grassat efter et år, hvor jeg så mødte Vibeke, men det var et meget intenst år rent kunstnerisk. Og det kan jeg se, min astrolog har kigget på mig og sagt det år der skete der nogle fantastiske ting i dit liv, det var også det år jeg skrev bogen.

Inden jeg tog til USA havde Jørgen Dragsdahl været en af de store, sorte pantere og havde holdt flammende taler og det kunne jeg huske, så da jeg kom hjem fra USA, dristede jeg mig til at ringe den store mand op, der var journalist på Information på det tidspunkt, inden jeg havde fået sat showet sammen. Jeg sagde, at jeg havde rejst lidt rundt i USA og "…jeg har taget nogle billeder, som jeg tror du vil finde interessant, fordi der er nogle af dem, der er taget i sorte ghettoer." Og jeg havde nærmest troet, at han bare ville afvise mig, for i mit hoved var han en stor person, selvom han faktisk er yngre end mig.

Han endte med at være lidt af en folkeforfører for mig, det var ham, der fik mig ud på gale veje – jeg ville med i sorte revolution, som han havde snakket så meget om.

Jeg kan huske, jeg kom der med min sorte kone. Jeg sagde, jeg havde nogle billeder, han skulle se - og igen, jeg tænkte ikke særligt over de billeder, men den aften glemmer jeg aldrig. Han er sådan en, der bliver meget opflammet. Jeg kan bare huske, da han så mine billeder den aften, sprang han rundt resten af aftenen fuldstændigt ophidset.

Det han kunne se var, at han i årevis havde skrevet om den sorte revolution i USA og lidelsen i det sorte samfund og her kommer jeg og leverer det fotografiske bevis for alt det, han altid har holdt tale om. For han har følt i stigende grad, at folk ikke rigtig troede på ham. Så han fik straks tilladelse til, for første gang i Informations historie at bringe billeder i avisen: fem sider fik han ryddet! Han kaldte så Informations medarbejdere sammen for, at jeg skulle komme ind til et redaktørmøde. Jeg har fået beskrevet siden, at jeg nærmest kom undskyldende og sagde, at jeg bare havde et par billeder - og det var lige så meget det, der gjorde indtryk på dem. Ikke nok med, at de på stående fod besluttede at rydde fem sider i bladet, de ville også lave en kampagne for det her show over hele landet og de havde lige startet et forlag og sagde: "Vi vil udgive den her bog over hele verden!" De kunne straks se penge i det der. Jeg kan bare huske, jeg var vildt imponeret over det.

Det var starten på det hele og så fik jeg lavet showet og viste det for Jørgen Dragsdahl - og han var dybt, dybt imponeret. Så kom alle de der turneer, som Information organiserede, hvor folk bare styrtede til og inden året var omme havde jeg bare tjent så mange penge.

Jeg vil lige afslutte med, at det var Jørgen Dragsdahl jeg mange år senere i '92 blev afsløret med som KGB-agent i Ekstra Bladet. Så vi har haft et langt skæbnefællesskab og det har jeg lige drillet ham med i en tale til hans halvtreds-års fødselsdag.

Den 22. april '77 skulle bogen udgives og da havde jeg fået en af mine venner inviteret over; Tony, efter jeg havde skrevet et langt brev til alle mine amerikanske venner om showet og hvordan det var modtaget herovre. Jeg var Tony's første hvide ven. Han synes, det var interessant, det jeg gik og lavede, men han har aldrig rigtig troet på det. Ingen havde i hvert troet, at det der rigtig ville blive til noget.

Jeg kan huske de sidste år jeg blaffede rundt i USA sagde folk: "Oh, are you still in to that thing, that's what we did in the sixties?!" Folk de var allerede videre og så var det "the enviroment" and "the polution", de snakkede om og da jeg tog af sted var Vietnam-krigen slut og hele det der ungdomsoprør var slut og alle skulle i en ny retning. Så de betragtede mig som et tresserlevn, selvom jeg aldrig havde været der i tresserne. Da jeg så sendte det brev over til alle sammen om den succes, var det sjovt at se reaktionerne. Tony brød fuldstændigt sammen i telefonen og sagde: "I'm coming!" Så han var den første, der kom over og jeg satte ham i gang med at vise showet efter at have givet ham en bil. Bagefter kom der to andre og de tre blev hovedgruppen i "Amerikanske billeder", og kørte showet de næste seks år – alle er endt på forskellig vis at arbejde med racisme siden hen.

Jeg boede i Ny Vestergade i et års tid, men ville flytte - og det første sted jeg slår op i avisen, var en ejerlejlighed i Købmagergade, som jeg kunne bruge til at vise shows i. Så vi indrettede det ligesom et teater og det endte med at blive Danmarks længst kørende forestilling nogensinde. Jeg kan ikke huske om det var ti eller tolv år. Det teater kunne rumme halvfems mennesker og det var fyldt hver aften i de første par år. Og ham vi gjorde til teaterdirektør var morder, som vi hentede ud fra Vridsløse. Han var en sort amerikaner. Han var blevet dømt til livsvarigt fængsel for et meget brutalt narkotikamord, men han var meget politisk og revolutionær, det var Jørgen Dragsdahl, der havde gjort mig opmærksom på ham.

Vi holdt en stor bogfest, hvor jeg havde inviteret Cuba's ambassadør, Vietnam's ambassadør og USA's ambassadør og jeg ved ikke hvad og alle mine gamle skolekammerater og folk fra USA, men hovedtaleren, det skulle være morderen fra Vridsløs, da jeg altid har følt, at de ultimative tabere er de fængslede. Så han kom ud med to politibetjente. Det var hans første gang ude i friheden. Han var fuldstændig rundt på gulvet over at stå foran et publikum, det havde han aldrig gjort i sit liv. Han holdt den mest flammende revolutionære tale, jeg nogensinde har hørt. Om der var nogen form for sammenhæng i den, tror jeg ikke for der var ingen af os, der forstod noget af det, men i hvert fald fik han siden hen tilladelse til at komme ud for at vise showet i dag- og aftentimerne i Købmagergade og tog tilbage til fængslet om natten. Han begyndte at tage en uddannelse i antropologi på universitetet og gradvis fik han mere og mere frihed og vi fik et menneske ud af ham. Det er jo netop meget vigtigt at satse på sådan nogle og integrere dem i samfundet igen. Han endte med at hugge min gamle kæreste, en sort pige fra Frankrig, men det var okay, for på det tidspunkt havde jeg mødt min nuværende kone Vibeke.

Allerede året efter i '78 dannede vi fondet, for jeg kunne se, der kom mange penge ind, så jeg ville straks give alle pengene væk. Jeg var meget naiv på det tidspunkt og jeg vidste ikke, hvad det her ville føre til. Det så ud til, at det ville blive en verdenssucces og det var ikke mindst Information, som havde sagt det. Med den bog ville jeg tjene millioner hjem fra over hele verden. Klimaet var til det på det tidspunkt, hvis ikke jeg pludselig havde standset det hele. Det var mig, der standsede det. Men jeg startede en fond, hvor alle pengene skulle gives til Afrika - Angola. Zimbabwe skulle også støttes og da Modgabe blev valgt ville jeg gerne have min søn opkaldt efter ham, men min kone var imod det og det er jeg sgu' glad for i dag, for Modgabe har ændret sig til at være ret totalitær. Han hetzer homoseksuelle og jeg ved ikke hvad. Han har i hvert fald skuffet meget. Men vi ville gerne være med til at bygge Zimbabwe op, så det kunne være en model for de liberale hvide i Sydafrika.

Der er så mange sjove ting, der kommer ud af at have lavet sådan en bog også hele min kontakt med KGB, så du kan nok høre, der er et væld af oplevelser her. Vi kommer aldrig igennem dem. Jeg drømte om at komme tilbage til USA og blive vagabond når hele show-væsenet var slut, men det er ikke slut her efter femogtyve år. Og der er ingen naturlig afslutning, jeg lever jo endnu!

 

 

 

 
  Tilbage til Jacob Holdts hjemmeside