Jacob Holdt - mine artikler:

 

 

 

På ledersiden i Politiken 11. oktober 2005


Invitation til Louise Frevert
 

Kontekst: En storm rejste sig da Dansk Folkepartis folketingsmedlem Louise Frevert havde lagt yderst hadske indlæg om muslimer på sin hjemmeside
 

Kære Louise

Jeg hører at du har taget orlov. Du har været udsat for en grim hetz på det sidste og nu selv oplevet hvad det vil sige at blive udsat for hetz og - præcis som dem vi normalt hetzer imod - lukket dig inde i dig selv. Så dette er et godt tidspunkt at tage sit liv op til revision. Jeg vil derfor gerne invitere dig med på en dannelsesrejse til USA, hvor jeg lige nu skal på foredragsturne og ned for at finde druknede venner i New Orleans.

Da vi er hastigt på vej mod en tilsvarende menneskeskabt ghettokatastrofe her i Danmark, har jeg dog mere lyst til at hjælpe druknede danskere op af den tankesump, hvori vi med munden fuld af vand kun magter at råbe "synderinde" når nogen lidt for højrøstet formulerer vor egen destruktive ubevidste tænkning.

På vores fælles dannelsesrejse - thi jeg har selv ligeså meget brug for hyppig udluftning fra sumpen som dig - vil jeg vise dig hvad amerikanerne får ud af deres velkendte positive tænkning om indvandrere.

Lad mig vise dig områder med mange muslimer - skønt dette er svært netop fordi amerikanerne er ivrige efter at blande sig med dem og at få deres børn i skoler med indvandrere - og vise dig hvorfor skatteyderne af samme grund derovre ikke behøver at bruge penge på at sende muslimer i russiske fængsler.

Når du udspørger folk eller politiet i kvarterer med muslimer - f.eks. fra samme lande og sociale baggrund som vores - om "muslimsk kriminalitet," vil de stirre måbende på dig, da alle og enhver jo ved at dette ligesom hjemmefødt terrorisme er et ukendt fænomen i USA. Derovre er det tværtimod de kristne, der er kriminelle, især dem vi i USA marginaliserer med en tilsvarende negativ og bebrejdende tænkning som den danskerne bruger, nemlig de sorte og mexicanerne. Lad mig desuden vise dig hvordan de moskeer, du herhjemme forsøger at bremse, i Guds eget land typisk slynger sig i kærlig omfavnelse med kristne kirker med fælles parkeringsanlæg.

Men lad mig også tage dig med i kongressen så at du bagefter kan fortælle danske politikere at ingen amerikansk politiker ville overleve et sekund hvis de brugte et sprog mage til det der høres herhjemme - hverken om indvandrere eller om dem som de derovre tænker dårligt om, de sorte. Det sprog vendte de nemlig ryggen for 50 år siden, da de ikke fik andet end ghettoer og kriminalitet ud af det. Og fordi hverken politikere eller medier i USA benytter etnisk brændemærkning af deres egne medborgere a la din og Søren Pinds uamerikanske valgkamp, ja, så vil du opleve at hele tonen i samfundet bliver helt anderledes tolerant og fri.

Selv Ku Klux Klan kommer til at afspejle denne tone. Lad mig f.eks. tage dig med til mine klanvenners korsafbrændinger, hvor man i dag kun sjældent hører medlemmer bruge en direkte stempling af medborgere i deres taler i stil med din (og i så fald udelukkende i et uuddannet, magtesløst forsøg på at få negativ medieopmærksomhed og kompensation for en kærlighedsløs barndom). Men når du bor hos dem – thi ægte gæstfrihed kan vi jo også lære lidt af i USA – vil du opleve at næsten ingen af klanmedlemmerne i deres privatliv eller omgangskreds hverken tænker eller taler hadsk på den konstant bebrejdende, afstandtagende måde, der overalt høres ved danske middagsborde om indvandrere og muslimer. Ligeså vil du opleve, at flere af dem har sorte venner end danskerne har indvandrervenner.

Frygt intet på en sådan dannelsesrejse ud over din egen forandring (som jeg naturligvis også vil hjælpe lidt frem i universiteternes terapeutiske racismeworkshops). Du vil nemlig overalt blive kærligt modtaget. Ikke blot som indvandrer, men også fordi den næststørste gruppe (efter jøder af østeuropæisk afstamning) til at arrangere mine foredrag og meget andet anti-racistisk arbejde, er de lesbiske. Den paranoia, som sådanne minoriteter i reglen udvikler efter århundreders forfølgelse, ser jeg nemlig dagligt i mit arbejde i deres stærkt forhøjede forståelse for og solidaritet med andre forfulgte minoriteter. Paranoiaen giver du tydeligt udtryk for på dine hjemmesider. Nu vil jeg blot gennem dit møde med det utroligt stærke solidaritetsarbejde, der er typisk for amerikanske lesbiske, give dig lidt søsterhjælp til at også du fremover kan kanalisere denne ud i en mere konstruktiv, menneskekærlig og solidarisk retning end den du og f.eks. Pim Fortuyn tidligere anviste.

Tøv ikke, for efter en sådan dannelsesrejse lover jeg dig at du kan vende hjem og undervise det samlede folketing i forsvundne danske værdier som tolerance og frisind. Først da vil du med dit personlige eksempel også kunne forme indvandrerne med sådanne værdier.

Apropos dine hjemmesider - nu hvor du har mistet din webmaster - hvorfor ikke ansætte mig som ny webmaster?
Når USA's "største, farligste og mest hadske klangruppe" (ifølge SPLC og FBI) er blevet så stueren at den i dag bruger mig som officiel webmaster, kunne jeg måske hjælpe din hjemmeside med at blive ligeså stueren som Ku Klux Klans. Efter vores dannelsesrejse i USA vil du nemlig ikke længere se nogen interessekonflikt i at jeg også er webmaster for Kritiske Muslimer. 
 


Efterspil.

Artiklen fik et sjovt efterspil. Filmmanden Mads Ellesøe spurgte om han ikke kunne tage med og lave en film om turen, men Louise Frevert takkede høfligt nej.
Mads ærgrede sig, men da jeg netop stod og festede i klanhovedkvarteret i USA skrev jeg hjem til ham - lettere beruset i klanens enorme øllagre:

"Jamen, kan du ikke bruge Ku Klux Klans leder i stedet til at tage med mig rundt i USA på din film? Det er selvfølgelig ikke så slemt som en DF'er, men måske nogle danske skolebørn ville synes det var sjovt, da de snart er de eneste, der dyrker KKK og tager dem alvorligt."

Allerede næste dag fløj Mads Ellesøe til Chicago uden at jeg overhovedet i min opløftede stemning havde tænkt på at spørge klanlederen om han ville stille op til en sådan film. Men det tog os kun en dag at overtale ham. KKK eksisterer jo kun for at komme i medierne! Og sådan var Louise Frevert skyld i at filmen "Jacob og klanen" blev skabt og genudsendt fire gange på DR.

 


 

 

Copyright © 2004 Jacob Holdt;